Specijalna izaslanica komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, holivudska mega zvezda Anđelina Džoli obratila se u ponedeljak Savetu bezbednosti pozivajući zemlje članice da problem seksualnog nasilja u ratu uvrste među svoje političke prioritete.

„Na stotine hiljada žena, dece i muškaraca bili su žrtve seksualnog nasilja za našeg života. Od svog osnivanja, Savet bezbednosti je 67 godina svedok ratova i sukoba, ali svet tek treba da prepozna silovanje u ratnoj zoni kao ozbiljan prioritet“, rekla je Džoli.

„Silovanje je sredstvo rata. To je čin agresije i zločin protiv čovečnosti. Sprovodi se s namerom uništavanja žene, porodice i zajednice. Silovanje uništava živote i podstiče rat. Povelja UN je jasna, vi – Savet bezbednosti – imate primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. Silovanje kao sredstvo rata je napad na bezbednost, a svet u kome se to dešava je svet u kome nema niti će ikada biti mira. Prema tome, usmeravanje pažnje na seksualno nasilje u zonama sukoba je vaša odgovornost, kao i zadatak vlada u zemljama koje su ovim nasiljem pogođene“, zaključila je holivudska glumica.

Nakon njenog govora, Savet bezbednosti je jednoglasno usvojio pravno obavezujuću rezoluciju kojom se seksualno nasilje označava kao zločin protiv čovečnosti i sredstvo kojim se sukob pogoršava, zahtevajući sprečavanje i kažnjavanje silovanja od strana u svakoj zoni oružanog sukoba.

Istovremeno, rezolucijom se međunarodne mirovne snage pozivaju na unapređenje nadzora nad seksualnim nasiljem u zonama konflikta, a Ujedinjene nacije i donatori na veću podršku preživelim žrtvama.

Sednicom Saveta bezbednosti predsedavao je britanski ministar inostranih poslova koji se priključio Anđelini Džoli u globalnoj kampanji „izmeštanja sramote sa žrtve na počinitelja“. On je podsetio da su svedočenja o sistematskom silovanju u Bosni i Hercegovini devedesetih godina podstakla neke od ključnih međunarodnih akcija uključujući i pravno definisanje silovanja kao zločina protiv čovečnosti.

Holivudska zvezda je ranije ove godine iskoristila ogromnu medijsku pažnju koja prati svaki njen korak kako bi u svetskoj javnosti obezbedila prostor za žrtve seksualnog zlostavljanja u oružanim sukobima u Siriji i Kongu, gde humanitarne organizacije među zbrinutim žrtvama imaju i veoma malu decu.

Sa svoje strane, specijalna izaslanica UN za seksualno nasilje u sukobima, Zainab Hava Bangura upozorila je prilikom nedavne posete Bosni i Hercegovini da su sukobi devedesetih u ovoj zemlji ostavili oko 50.000 žrtava seksualnog nasilja i svega šačicu osuđenih za ove zločine.

Izveštaji o kampovima za silovanje koje su držale srpske snage u Foči kao i drugim mestima u Bosni i Hercegovini tokom ratova devedesetih, neposredno su uticali na kvalifikovanje silovanja kao zločina protiv čovečnosti u međunarodnom pravu. Po ovom osnovu doneto je više osuđujućih presuda pred Tribunalom u Hagu i lokalnim sudovima.

 
Izvor: The Guardian

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 26.06.2013.

Srodni link

Rezolucija Saveta bezbednosti UN