Uoči protesta sindikata naučno-istraživačke delatnosti Srbije koji je danas održan u Beogradu, naučnicima su isplaćene majske zarade dok su junske i dalje neizvesne, rekla je medijima predsednica sindikata i dodala da je sindikat dobio obećanje da će deo materijalnih troškova od 25 evra po naučniku biti isplaćen uskoro a ostatak na jesen.

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića oko hiljadu naučnika prošetalo je do vlade Srbije kako bi predali svoje zahteve među kojima su povećanje ulaganja u nauku na jedan odsto BDP i prestanak sistemskog kršenja zakona o radu i diskriminacije naučnika u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru.

Protest zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti izazvan je rebalansom budžeta kojim su smanjena ionako bedna sredstva namenjena naučnim institutima, pa se od nadležnih zahteva da se ovogodišnji materijalni troškovi po istraživaču podignu na polovinu vrednosti iz 2010. godine a da se pri planiranju budžeta za narednu godinu taj nivo ostvari u potpunosti.

Sindikat naučnika traži i da se do kraja godine usvoji zakon kojim bi se izgradio model stabilnog finansiranja delatnosti već u narednom projektnom ciklusu.

Konačno, naučnici zahtevaju ostavku ili smenu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića i njegovih saradnika čija je združena nestručnost i neodgovornost dovela resor nauke na ivicu propasti.

U ovom zahtevu naučnicima se pridružio i portal Istinomer koji je na talasu afere oko male mature pokrenuo peticiju za smenu Obradovića i zasad prikupio oko 8000 online potpisa. Portal je izneo i uporedne podatke prema kojima je u poslednjih 10 godina Slovenija u nauku ukupno uložila oko 5 milijardi evra, Hrvatska 3, a Srbija 750 miliona.

Čini se ipak da će poslednji na listi zahteva sindikata nauke biti od presudne važnosti: traži se, naime, hitan sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem i njegovim zamenikom Aleksandrom Vučićem – bez čije pomoći država očigledno neće biti u stanju samostalno da odluči hoće li primenjivati svoje zakone i u oblasti naučno-istraživačke delatnosti i da li je za nauku potrebno izdvojiti nešto više od polovine jednog procenta.

Prema poslednjim javljanjima učesnika protesta, predstavnike sindikata naučnika primio je na razgovor ministar prosvete koji je najavio da će zahteve razmotriti do kraja nedelje.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 02.07.2013.