Prvi potpredsednik vlade demantovao je demanti nekakvih francuskih izvora koji su kao običnu patku odbacili ideju da bi bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda mogao biti angažovan u rekonstruisanoj vladi Srbije.

„Razgovarali smo s gospodinom Stros-Kanom ali ne da bude ministar, kako su objavili neki mediji, već da bude specijalni savetnik“, tvrdi Aleksandar Vučić.

Dojava iz vrha vlasti dnevnom listu Danas da je „bomba“ koju je Vučić pominjao na glavnom odboru stranke u stvari Dominik Stros-Kan glavom i bradom, dočekana je na nož u delu nezahvalne srbijanske javnosti što je lider naprednjaka ocenio kao još jedan dokaz otpora modernizaciji Srbije.

Svetski mediji se uglavnom još uvek nisu primili na ovu ekskluzivu. Francuska agencija prenela je juče navode iz Nemanjine 11 prema kojima je bilo kontakta sa Stros-Kanom ali da je sve još uvek neizvesno. „Stros-Kan traži mnogo para“, tvrde upućeni za AFP. Sa druge strane, neimenovani saradnik bivšeg šefa MMF tvrdi da je vest iz Beograda podvala i da Stros-Kanova kancelarija nema pojma o čemu se radi.

„Kontroverzni“ ekonomski stručnjak Dominik Stros-Kan sredinom jula je postao član nadzornog odbora Ruske regionalne razvojne banke koja je u vlasništvu naftnog giganta Rosnjefta, što je označilo njegov povratak u globalne bankarske vode posle dvogodišnjeg povlačenja po zatvorima i sudnicama.

Prošle nedelje, međutim, iz Francuske je stigla vest da će se bivšem šefu MMF ipak suditi zbog optužbi za podvođenje u jednom hotelu u Lilu. Optuženi je potvrdio prisustvo na „seksualnim zabavama“ ali je porekao bilo kakvo znanje da je reč o organizovanoj prostituciji.

Karijera Dominik Stros-Kana prekinuta je 2011. kada je s lisicama na rukama sproveden u njujorški zatvor zbog optužbi za silovanje hotelske sobarice, a u javnost je procurilo još nekoliko tužbi vezanih za Stros-Kanove seksualne sklonosti. Spekulacije da je sa mesta šefa MMF u stvari pokušavao da spase porobljeno čovečanstvo kao i najave da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Francukoj, dale su tabloidima aromu raskrinkavanja svetske zavere.

Prema nepotvrđenim navodima Stros-Kan je postigao vansudsko poravnanje sa sobaricom iz Njujorka, dok su još dva odvojena slučaja u međuvremenu prekinuta, jedan zbog zastarelosti a drugi zbog povlačenja iskaza svedoka.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 31.07.2013.