Program za špijuniranje preko interneta kompanije Gamma Group iz Andovera u Engleskoj otkriven je u upotrebi desetak represivnih režima širom sveta. Međutim, izgleda da Poreska uprava (HM Revenue and Customs), čiji je posao da kontroliše izvoz takve tehnologije, ne želi da ispita ovaj slučaj.

Softver dolazi u paketu pod nazivom FinFisher, ili FinSp, i koristi se za nadzor kompjutera i telefona osumnjičenih. Gamma ga reklamira kao sredstvo za praćenje „pedofila ili terorista“.

Program funkcioniše kao virus, i skriveno se instalira pri navodnom ažuriranju legitimnog softvera. U nekim slučajevima se kao mamac koriste slike: kada korisnik klikne na njih, softver upada u sistem. Kad se jednom instalira, FinSpy može da hvata slike sa ekrana, da presreće telefonske razgovore i da beleži svaki taster koji korisnik pritisne, i da sve te podatke šalje onome ko špijunira.

Kao što smo pisali prošle godine, bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak bio je obožavalac ovog programa (vidi Private Eye 1327). Nedavno je istraživački tim sa Univerziteta u Torontu objavio da su globalnim internet skeniranjem u 25 zemalja otkriveni serveri koji koriste ovaj softver. To samo po sebi nije nikakav dokaz (moguće je podesiti sistem tako da izgleda da se server nalazi negde drugde); ali ovaj kanadski tim kaže da je ustanovio da se softver koristi u Bahreinu, i da je pronašao jake dokaze da se koristi u Turkmenistanu, Dubaiju, Etiopiji, Indoneziji i Kataru.

Skeniranjem je takođe otkriven novi vid upotrebe programa u Etiopiji: na meti su ljudi povezani sa jednom opozicionom grupom. Ovde je, tvrde istraživači, činjenca da uzorak FinSpy sadrži slike karakteristične za Etiopiju i da komunicira sa aktivnim serverom u toj zemlji, snažan dokaz da ga koristi vlada. Činjenica da se kao mamac koriste slike opozicionih političara ne ide u prilog tvrdnji da se FinSpy koristi za hvatanje etiopijskih pedofila.

Još jedna nova instalacija je otkrivena u Vijetnamu, zemlji u kojoj je i ranije gušena politička opozicija. Ponovo su i server i primalac nadgledanog materijala unutar zemlje. Izgleda da se koristi i nekoliko verzija paketa za mobilni telefon, koji prati korisnike kroz GPS i potajno ih snima kamerama njihovog mobilnog telefona.

Moguće je da ove zemlje imaju veliki broj pedofila koje je država rešila da uhvati. Jer bi drugo objašnjenje – da je Gamma izvozila softver da represivnim režimima omogući nadziranje disidenata – bilo protivzakonito. Ova kompanija je i ranije optuživana za to, ali je ignorisala optužbe: prošle godine je direktor nemačkog ogranka rekao da Bahrein verovatno koristi ukradenu probnu verziju.

Prošlog leta Odeljenje za preduzetništvo, inovaciju i veštine potvrdilo je da bi Gamini proizvodi, budući da koriste kontrolisanu kriptografiju, trebalo da imaju dozvolu za izvoz, a da kompanija za tu dozvolu nikad nije podnela zahtev. Reagujući na to, orzanizacija Privacy International zatražila je od Poreske uprave da ispita prethodne prodaje. To je bilo pre četiri meseca. Na pitanje našeg reportera da li je istraga u toku, ili se bliži kraju, portparol nije želeo da odgovori.

Izgleda da se prodaja ovog špijunskog softvera i dalje nastavlja. Istraživači kažu da se od poslednjeg skeniranja u oktobru po svemu sudeći pojavilo još 30 novih FinSpy servera – u Bangladešu, Indiji, Maleziji, Meksiku i Srbiji, kao i u Vijetnamu.

 
Private Eye 1337, april 2013.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 03.05.2013.