Sa 70 poslaničkih glasova za, 21 protiv i dva suzdržana predlog zakona o amnestiji juče nije prošao skupštinu Kosova budući da je za njegovo usvajanje bilo potrebno 80 glasova, preneli su prištinski mediji. Glasanje je pratio građanski protest ispred parlamenta, bojkot pojedinih poslanika i celodnevna rasprava u parlamentu.

Zakon predviđen Briselskim sporazumom Kosova i Srbije trebalo bi da omogući proces reintegracije Srba sa severa, potencijalno osumnjičenih za brojna kršenja ljudskih prava do 2000. a nakon te godine i za razne oblike „podrivanja ustavnog poretka” nezavisnog Kosova, sve do neplaćanja komunalija, neovlašćenog priključivanja na distributivne mreže i slično.

Međutim, deo javnosti ustao je protiv pokušaja da se kroz opšti oprost krivičnih dela počinjenih do 20. juna 2013. na teritoriji Kosova provuku i državni službenici, korumpirani zvaničnici partija na vlasti i sumnjivi biznismeni.

Prištinska vlada optužena je za nameru da amnestira kriminalce obe etničke grupe a tvrdi se i da pojedine odredbe nacrta zakona izgledaju kao skrojene za pojedine zvaničnike partije na vlasti. Opozicioni pokret Samoopredeljenje ocenio je zakon kriminalnim: „Kada premijer i njegov zamenik kažu da ovaj zakon nije predviđen samo za sever već i za čitavo Kosovo, oni upravo misle na korumpirane kriminalce iz postojeće partijske strukture koja je bila i koja je i dalje na vlasti”, preneo je radio Slobodna Evropa.

Alijansa za budućnost Kosova uslovila je glasove svojih poslanika brisanjem odredbi koje bi amnestiju omogućile političarima na vlasti i njihovim saradnicima.

Nacrt zakona vraćen je tako na doradu uz zajednički stav većine protivnika opšte amnestije da zakon, kako je i planirano, treba da važi samo za sever Kosova u cilju integracije Srba.

Beograd, sa druge strane, smatra da je jučerašnji neuspeh nacrta zakona o amnestiji ujdurma smišljena za podrivanje srpske strane. Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun tvrdi da je očigledna namera Prištine da u zakon o amnestiji unese neke „smicalice ili dvosmislenosti da bi u narednom periodu mogla da ih zloupotrebljava”.

Nerazumevanje je izgleda dovelo i do osnivanja „skupštine Kosova i Metohije” koju su u selu Zvečan kod Mitrovice juče proglasili čelnici četiri opštine sa severa s namerom da odbrane „ustavni poredak Srbije i njenu državnost”. Kako je saopšteno sa konstitutivne sednice, Srbi sa severa neće primenjivati Briselski sporazum niti će učestvovati na lokalnim izborima najavljenim za jesen.

Osim Koštuničinih demokrata, parlamentarne stranke u Beogradu juče su osudile zvečansku akciju, a premijer je ocenio da sa stanovišta ustava, zakona i interesa Srbije ova skupština ne postoji.

 

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 05.07.2013.