Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Ne, nije to bio cirkus kako je predsednik Srbije nazvao sednicu republičkog parlamenta. Kako da bude cirkus kad nam je on sam objasnio da u cirkusu nema vukova a u skupštinskoj sali ih je bilo? I u čoporu i na šoljici čaja koji on jedino pije (osim kad konzumira Koka kolu zero koja je druga na njegovom isposničkom pićovniku).

No, ako nije bio cirkus, šta smo to gledali? Jeste da nije ličilo ni na šta, ali je nekako neodoljivo podsećalo na Farmu. Ne samo na istoimeni, takođe režirani a navodno „realiti“ program na neveseloj Happy (ili crnoj Pink, brkam te dve televizije) nego, još i više – na Orvelovu Životinjsku farmu na kojoj su krmci zaveli diktaturu pa prvobitni slogan: sve životinje su jednake (umal’ ne napisah: sve za našu decu) dopunili sa: ali su neke jednakije od drugih.

A diktatura je diktatura, bilo da je sprovode vlasnici farmi i azila ili oslobođene životinje. Potlačenima dođe na isto. Pa ipak, jedno je kad vas neko slučajno nagazi, a dešava se, autobus cimne, tramvaj se zaljulja, boli u oko čak i ako vam se izvini. Ali ako vas gazi namerno, cokulom kojom je prethodno, takođe namerno, ugazio u balegu, pa ne samo da se ne izvinjava nego vam se još i ceri u lice, ne morate biti Šerlok Holms pa da shvatite elementarno, moj Votsone, elementarno.

Prvo, predsednik Srbije je sve namagaričio (ima li magaraca u cirkusu?) najavivši predstavljanje sada već evropsko-američkog predloga za Kosovo. Umesto da ga pokaže, mahao je nekakvim fotografijama. Ali je i u tome pao niže od očekivanog. Diskriminišuća fotografija narodnog poslanika? Jer stoji obuven na stolici a to, kako nas podučava predsednik Srbije, ni deca u prvom osnovne ne rade? Pa ajdete molim vas, ranije je bar pokazivao sliku pijanca, doduše, pijanca u pozorišnoj predstavi što nam je naravno prećutao, ali da sada žonglira detinjarijama iz školske klupe?!

A oni koji poslaničke klupe i doživljavaju kao skamije jesu bili ilustracija farme ujka Džima (krava mu, ovca be) ali su bazično ostali pačurlija ta koja ništa više ne nauči nego što je i pre znala: ga, ga, ga, ga, ga. Čak je i premijerka izdeklamovala da i oni koji ne vole predsednika Srbije sada boga mole da on ostane na vlasti. Jer predaja nije opcija.

Slično njoj govore i neki nedeklarisani kadrovi. Treba ga skinuti sa vlasti ali ne na temi Kosova. Valjda bi isto savetovali i zlostavljanu osobu: nemoj da bežiš na sveti dan, sačekaj da prođe slava (iako je na slavi možda najuputnije jer ima mnogo posmatrača koji mogu da pomognu).

Ali, ako predaja nije opcija, da li je onda opcija opcija? I ko može da to bude? Glavni koalicioni partner vlasti i glavni načelnik Generalštaba su bili u Vašingtonu. Šta su tamo pevali?

Peščanik.net, 06.02.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)