Uvodna napomena

Ovo je izbor tekstova koje je Dejan Ilić napisao za sajt Peščanika, od prvog: „Treba li Beogradu Beopolis“ u januaru 2010, do poslednjeg u knjizi, koji smo na sajtu objavili u februaru ove godine. Od 2014. on piše dva teksta nedeljno za Peščanik. To radi u slobodno vreme, a njegov pravi posao je objavljivanje strašno pametnih knjiga u izdavačkoj kući Fabrika knjiga. Tokom godina je garantovao za nas kod svojih autora i prevodilaca, tako da neki od njih sada pišu i prevode za Peščanik.

Ova knjiga je naš pokušaj da mu se zahvalimo na svemu tome. Ali to neće ići glatko, jer Dejan svoje tekstove o dnevnoj politici, a takva je većina u ovoj knjizi, smatra prolaznim zapisima za jednokratnu upotrebu. Nama se, opet, čini da je slobodan i neideologizovan govor o politici najveći doprinos napretku jedne zajednice. I da su Dejanovi tekstovi najbolji primeri tog govora, veoma retkog na Balkanu. Oni čitaocu postavljaju pitanja i uvlače ga u razgovor. Dok se čitaju oni se čuju, kao uporne mašine za proizvodnju smisla.

Knjiga je podeljena na tri dela. Prva dva nas hronološki vode kroz razne aspekte besmisla Vučićeve vladavine, kroz sve njene gluposti, lopovluke i surovosti. Tu je i nekoliko odličnih tekstova o tranzicionoj pravdi. U trećem delu su izdvojeni tekstovi o izdavaštvu i knjižarama, kulturnim politikama, plagiranim doktoratima i Dejanovoj opsesivnoj temi – obrazovanju.

februar 2020.

PREUZMITE KNJIGU: Dejan Ilić – Srbija u kontinuitetu

Papirno izdanje u knjižari Beopolis u Domu omladine

PEŠČANIK KNJIGE


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)