Katanci ljubavi – mali lokoti, često sa ugraviranim imenima – krase mostove evropskih prestonica, a tu ih postavljaju parovi kao znak svoje večne posvećenosti jedno drugom. Pod težinom te ljubavi, međutim, nedavno je pao deo ograde od oko dva i po metra na mostu Pon des Arts u Parizu, preneo je AFP. Vlasti su brzo zatvorile most celom dužinom od preko 150 metara, prekrivenom katancima.

Priča se da je traditicija katanaca ljubavi započela pre sto godina u Srbiji, podseća New York Times:

„Njihova istorija počinje pre najmanje 100 godina melanholičnom srpskom legendom iz Prvog svetskog rata u kojoj je opisana ljubav mlade učiteljice iz Vrnjačke Banje prema vojniku koji se spremao da krene na front. Kada je Srbija poražena, vojnik se oženio meštankom u Grčkoj gde je ratovao, da se nikada ne vrati.

Slomljenog srca, učiteljica je umrla, a mlade devojke iz njenog grada koje su htele da izbegnu sličnu sudbinu počele su da stavljaju katance ljubavi na jedan od gradskih mostova. Legenda je oživela i postala popularna u drugoj polovini 20. veka u poemi ’Molitva za ljubav’ najslavnije srpske pesnikinje Desanke Maksimović.“

Katanci ljubavi ušli su u modu i na drugim prostorima tek početkom 2000-tih, kada su počeli da se pojavljuju na mostovima velikih gradova u Italiji, Rusiji i Nemačkoj. Fenomen se pojavio i u Parizu 2008, izvestio je Times, a nedavno su prešli i okean, do mosta u Bruklinu.

Ovaj vizuelni oblik izjave večne ljubavi ne dopada se pak svima. Jedan američki par nedavno je pokrenuo peticiju za uklanjanje ovog „rugla“ sa pariskih mostova, navodi AFP, a nekoliko katanaca već je isečeno sa Ajfelovog tornja. Firenca i Dablin započeli su svoje operacije uklanjanja lokota, dok su u Kelnu ovi planovi osujećeni javnim protestom.

Njujork se takođe sprema za akciju čišćenja, pozivajući se na moguća strukturna oštećenja bruklinskog mosta i „bezbednosne rizike“, izveštava New York Daily News. Gradske vlasti kažu da je sa slavnog mosta samo u poslednjih 10 meseci uklonjeno 5.600 katanaca.

 
Smithsonian magazine, 11.06.2014.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 28.06.2014.