Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Ova vlast nema nikakvog smisla. Ali nema ni smisla za humor, što je dodatno opasno jer su naučnici odavno utvrdili da duhovitost i inteligencija idu ruku pod ruku. A kad nas već ne vode najbolji nego najgori među nama, utešno bi bilo da su makar najpametniji.

Odmah da se dogovorimo, biti zajedljiv i izrugivati se nisu odlike humora već pasivne agresije. Kao što ni keženje nije osmeh, niti je kliberenje smeh. A to što ama baš niko u ovoj vlasti nije duhovit (ne računa se kad ispadne smešan) jeste zabrinjavaće. Ako im inteligencija i ne treba da bi došli na vlast, pomogla bi im dok je vrše, možda čak i sprečila glupe poteze i još gluplja objašnjenja za njih.

Pa ipak se ljudima, čak i u ovoj vlasti, ne može zameriti manjak inteligencije jer je to bogom ili genetikom dato. Ali im se svakako može zameriti višak bezobrazluka. Predsednik Srbije koji se odavno razgaćio na vlasti a u pogrešan čas fotografisao u čečenskom gunju kao znak podrške Rusiji, izvrgava ruglu one koji zahtevaju grejanje (jer im prozori nisu okrenuti ka jugu, jer su stari ili bolesni, jer imaju malu decu, jer žele da se tuširaju, jer su ga na kraju krajeva platili…). Predsednica Vlade koja se, takođe razgaćeno, u lice podsmeva svim LGBT+ ljudima pričajući im o „svom“ sinu, sada ismeva evroposlanicu i nudi joj savetnike za humor (nadam se ne svoje). Novopostavljena, dakle još nerazgaćena, ministarka za energetiku čak ni ne shvata da se podsmeva zdravom razumu kad nam priča da struju štedi stavljanjem poklopca na šerpu (savetnici za humor bi je podsetili da su nam devedesetih predlagali da štedimo tako što ćemo i veš da kuvamo u istoj mašini zajedno sa komšijama).

Da je pameti kao što nije humora, verovatno ne bi terali šegu ni sa Kosovom. Ne bi naredili dramatičan izlazak i pokunjeni povratak u parlament (uz polaganje zakletve da će braniti suverenitet Kosova). Niti bi prvi potez objasnili sa: to su i Albanci nama uradili osamdesetih a drugi sa: vraćamo se da Rada Trajković ne bi priznala Kosovo.

Ali, da je pameti kao što je bezobrazluka, registarske tablice ne bi bile tablica deljenja na Srbe i kvazi Srbe, natalitet ne bi bio puka tablica prostog množenja, prikazivali bi nam tabele koje mere kvalitet života a ne kvantitet uvoza struje, orijentisali bi se prema demokratiji a ne prema transparentima na fudbalskim stadionima, prvo bi sazidali most pa srušili stari kao što nisu železničku i autobusku stanicu… A ova vlast ne bi bila ova vlast.

Peščanik.net, 21.11.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)