U Prvom osnovnom sudu u Beogradu 27. marta je vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na deset meseci zatvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije i da plati 15.000 dinara za sudske troškove. Kazna za to delo je od tri meseca do tri godine zatvora. „Efektivnom kaznom se može ostvariti svrha generalne prevencije“, zaključila je sutkinja Ivana Ramić.

Obradović je prošle godine pred Višim sudom osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 2010. u Beogradu. Tog 10. oktobra 2010. godine u neredima na beogradskim ulicama je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a šteta je bila ogromna. Presuda još čeka pravosnažnost. Ove godine je Obradović osuđen zbog organizovanja pisanja grafita koji su pozivali na progon gej populacije. Grafiti glase: „Čekamo vas“, „Smrt pederima“ i „Beogradom krv će liti, gej parade neće biti“.

Sud je utvrdio da je on imao dovoljno prostora u medijima da objasni šta znači slogan „Čekamo vas“, što je osuđeni tumačio kao hrišćanski poziv na pokajanje, ali on to nije uradio.

Obradović (1980) studira teologiju. 

Obradović je 7. jula 2011. počeo odbranu tako što je u sudnicu ušao sa majicom na kojoj je pisalo „Čekamo vas“. Sutkinja Ramić je jedino upozorila da u oblačenju treba poštovati sud. Okrivljeni se odmah izjasnio da nije kriv. Obradović kaže: „Mi pripadnici Obraza se borimo za duhovni preporod našeg srpskog naroda. Kao pripadnik SPC delim uverenje da je homoseksualnost greh i da to nije dobro za javni moral. Grafit „Čekamo vas“ ima dvojako usmerenje. Prvo je poziv srpskim rodoljubima, čestitim, časnim Srbima i Srpkinjama da nam se pridruže u borbi za odbranu srpstva. Drugo je namenjeno našoj zabludeloj braći Srbima koji su se odrodili od našeg naroda. To je poziv na pokajanje i vraćanje u gnezdo. Ja sam svetosavski nacionalista i ne mrzim nikog. Predstavnici homoseksualnih udruženja su agresivni, nosili su transparente „Smrt državi“ i pokazivali srednji prst monahinjama. Bilborde na kojima piše: „Turska je spremna“ ja mogu da protumačim kao Turska je ponovo spremna da nas pokori i osvoji. Eko pumpa je isto imala slogan „Čekamo vas“. Ja se ponosim grafitima „Čekamo vas“ i ja time ispoljavam svoja Ustavom zagarantovana prava. Razlozi zašto sam protiv tzv. Parade ponosa su isključivo duhovni, moralni. Vlast je organizovala nerede 2010. Ljudima nije dozvoljeno da odu u crkvu. Njihova Ustavom zagarantovana prava su brutalno pogažena. „Čekamo vas“ je najdobronamernija poruka. Mi ne želimo da nam guraju prst u oko, da vređaju naša verska ubeđenja. Uskoro ćemo mi biti manjina u sopstvenoj zemlji ili nas više neće ni biti. U Srbiji se obavi 200.000 abortusa godišnje, a svake godine je 35.000 manje stanovnika“.

Na pitanja sutkinje Ramić okrivljeni je odgovorio da Obraz ima „desetine i desetine hiljada pripadnika. Sastajemo se nedeljom u crkvi, na liturgiji i na mitinzima. Odluke se donose saborno, kod nas nema nakazne demokratije. Kod nas važi srpski domaćinski princip. Zabludela braća i sestre su agresivni predstavnici homoseksualne orijentacije“.

Tužiteljki Leposavi Vujanović Porubović okrivljeni je odgovorio: „Mi imamo program zdravog nacionalnog vaspitanja. Mi želimo zdravu porodicu. Mi se žestoko protivimo seksualnim izopačenostima. Mi se suprotstavljamo duhovnim sredstvima, molitvama“.

Na ročištu 3. oktobra 2011. je svedočio zastupnik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović. Uz njega su u sudnicu ušli pripadnici Obraza u majicama sa natpisom „Образ“, „Србин“, sa likom Ratka Mladića. Sutkinja nije reagovala.

Svedok je sutkinji priložio dokument Ministarstva zdravlja Srbije u kome se kaže da homoseksualnost nije bolest i podsetio da je Krivični zakonik dekriminalizovao homoseksualnost 1994. godine.

Advokat optuženog Goran Petronijević je pitao svedoka: „Da li vam je poznat stav SPC po pitanju istopolnosti i da li ste vernik?“

U nastavku suđenja 25. novembra 2011. svedočila je predstavnica Labrisa, organizacije za lezbejska ljudska prava, Marija Savić.

Priložila je izjave optuženog iz dnevnih novina: „Ako misle da mogu nekažnjeno da guraju prst u oko svima nama i našem narodu, srpski narod i Obraz to neće dozvoliti“; „Svi znaju šta će se desiti ako pokušaju da organizuju takvu nakaradnu manifestaciju“.

Savić je rekla da je na sajtu Obraza nalazila informacije da se organizuje dolazak ljudi iz svih krajeva Srbije u Beograd, a više puta je rečeno da će sva odgovornost za sve što se desi biti na organizatorima Parade ponosa. Savić je rekla da im je policija govorila da su u prodavnicama pokupovana sva zapaljiva sredstva i da se očekuju napadi iz vazduha, paraglajderima i bombama.

Na suđenju je dosta pažnje posvećeno „Proglasu srpskim neprijateljima“ na sajtu Obraza gde između ostalog piše: „Za svoj nakazni i protivprirodni način života odgovaraćete pred Bogom, ali ćete za širenje svojih odvratnih običaja krivično odgovarati i pred Srbskom državom. Svejedno da li ste pederi, pedofili, sodomisti, trans ili biseksualci znajte da, ako se ne pokajete, za vašu izopačenost neće biti ni Božije ni ljudske milosti. Bićete najstrože kažnjeni i iskorenjeni!“

Advokat odbrane je postavljao svedokinji pitanja poput: „Da li isto tumači termin iskoreniti i istrebiti“, „Da li se u Bosni, Hrvatskoj i Makedoniji održavaju ovakve manifestacije“. Savić je prokomentarisala: „Iskoreniti i istrebiti znače isto – pobićemo vas sve“.

Na ročištu 5. marta advokat Petronijević je još jednom predložio da se sasluša premijer Srbije Mirko Cvetković zbog odluke o zabrani Povorke ponosa. Sutkinja je predlog odbila i konstatovala da je optuženom uručena izmenjena optužnica kojoj se ne tereti da su njegova i aktivnost njegove organizacije dovele do zabrane Povorke ponosa.

Advokat odbrane je zamolio da se tog dana ne iznose završne reči, jer se radi „o kompleksnom društvenom problemu“. Kao dodatne razloge je naveo svoj rođendan, angažovanost u drugim sudskim postupcima („naftna mafija“, navijači, Ćuška, Svetlana Ražnatović). Sutkinja mu je još jednom izašla u susret.

Tužilaštvo nije obrazložilo zašto je izmenilo optužnicu.

Na pretresu 23. marta iznete su završne reči tužiteljke, odbrane i optuženog. Svi poštovaoci Obradovića i Obraza su u sudnicu ušli u majicama sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, što sudsko veće nije sankcionisalo. Tužiteljka Vujanović Porubović je predložila da sud optuženog kazni, jer bi tako štitio društvo od diskriminacije.

Petronijević je homoseksualnost izjednačio sa pedofilijom dodavši da su mediji, nevladine organizacije i gej lobi vršili pritisak na tužilaštvo i optuženog: „Ovo je politički progon, to je hajka na Obraz, jer nekim nevladinim organizacijama treba ova presuda da bi Obraz bio zabranjen. Jedina pravedna je oslobađajuća presuda, a sve ostalo je udovoljavanje vlastima.“ Citirao je kolegu Iliju Radulovića koji je na pitanje: „Da li bi više voleo da mu je sin gej ili mrtav, odgovorio – mrtav“.

Optuženi je rekao: „Smatram da Parada ponosa ne treba da se održi u našoj zemlji i na to imam pravo. Kao vernik SPC smatram da je homoseksualizam greh i imam pravo na moj stav. Ja ih ne mrzim, nego ih kao pravoslavni hrišćanin sažaljevam i tražim od njih da se pokaju i izađu na pravi put. Svi zdravorazumski i rodoljubivi pripadnici srpskog naroda se protive tome. Mi smo svetosavski nacionalisti, volimo svoj narod i boga, kako bi rekao najveći Srbin posle Svetog Save, vladika Nikolaj Velimirović. Jedini pravi put za nas je zdravi i jevanđeoski nacionalizam i ja se ponosim svojim stavom.“

Optuženi je dodao da su peticiju da se Obraz ne zabrani potpisali kanadski episkop Georgije, brojni sveštenici i monasi, Vasilije Krestić, Gojko Đogo, Rajko Petrov Nogo, Kosta Čavoški, Matija Bećković, Brana Crnčević, Momo Kapor, Bora Đorđević, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Miroslav Toholj, Mila Alečković, Smilja Avramov i Siniša Kovačević.

Miloš Urošević, Žene u crnom

Peščanik.net, 28.03.2012.