korpa sa voćem
Foto: Predrag Trokicić

Kakve veze imaju tri metera somota sa ostatkom strofe? Pa nikakve. Stihoklepcu je zatrebalo nešto iz nošnje što se rimuje sa sramota, pa i to samo ako sramota akcentujete isto kao i somota. Baš kao što predsedniku Srbije nije potreban nikakav povod da bi i vikendom bio na svojoj promotivnoj turi. Osim ako povod nije najavljivanje puteva koji će za dve, dve i po godine povezati svaku rodnu kuću i vikendicu svakog funkcionera.

Ali šta je morao biti povod da ljudima u Novom Pazaru kaže kako on boga moli da se oni vakcinišu? Šta, Alah mu nije dostupan, ne odgovara na pozive? Zašto je morao da uključi i pitanje vere? Pa nije u Crnoj Gori. Kako se to odjednom uprepodobio i ostao bez poluga moći kojima se inače šepuri (Daj mi Malog na telefon) pa mu je u borbi protiv kovida na raspolaganju samo molitva bogu? I to u kraju gde je Alah ipak zastupljeniji. Ili se moli bogu da se vakciniše onih desetak posto koji se tako izjašnjavaju, a ostalima šta bog dâ ili ko je već nadležan pošto zdravstveni sistem očito nije?

O istom trošku (našem!) predsednik Srbije je rekao i da nas svi u regionu napadaju jer imamo najveći ekonomski rast. Slično nas je zaprepastio i ministar finansija rekavši da imamo najveću prosečnu platu u regionu. Ako zanemarimo da je taj region sa kojim nas porede očito u nekoj afričkoj zabiti, zanimljivo, gotovo neophodno pitanje je: kako nas to svi u regionu napadaju? O kakvim napadima je reč, reč predsednika Srbije? Terorističkim, hemijskim, oružanim? Ali, da takvi napadi postoje zar ne bi ministar policije, donedavno vojske, zadužen za svađanje sa regionom (našim, ne afričkim!) prvi progovorio, šta progovorio – provrištao, zakukao, prokleo i zapretio na sav glas? Bi, naravno, jer on i na verbalne „napade“ diže i vojsku i policiju i narod. Kako su mu onda promakli ovi napadi pa još „od svih u regionu“, njemu koji zapišti i na neizgovoreno? Osim toga, kad bi verbalni napadi ovde bili tretirani kao stvarna pretnja (a očito nisu tako tretirani) pa većina onih na vlasti bi bila na poternicama.

Ali, kao što rekoh, da zanemarimo i nedokazivost tvrdnje da nas svi u regionu napadaju, zastanimo trenutak na razlogu napada – našem najvećem ekonomskom rastu u regionu. Zašto bi nas, čak i da imamo najveći rast i najveću prosečnu platu zbog toga napadali? Šta, boje se da će njihovi glasači pohrliti po naše državljanstvo da bi imali naše plate? Budi bog s nama, Alah, Buda, Jehova i svi ostali takođe.

Peščanik.net, 13.09.2021.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)