Iako je sanjao ruske migove nad Beogradom i srpska oklopna vozila u pakistanskim pustinjama, istorija će aktuelnog ministra odbrane u ostavci pamtiti po sklapanju dila druge vrste no čiji je simbolički kapital na daleko većoj ceni od trgovine skupim ratnim igračkama.

Danas su, naime, na svoje dužnosti po garnizonima stupili vojni sveštenici, osam pravoslavnih i po jedan katolički sveštenik i islamski imam.

Uprkos izvesnim istoriografskim neslaganjima oko tačnog broja godina koliko su vojnici bili prepušteni svojim domovinskim dužnostima bez institucionalne verske pouke, mediji su se složili sa vlastima i generalima da je povratak sveštenika u vojsku izuzetno značajan čin.

Osnovni zadatak vojnog sveštenstva biće isti kao i u normalnom svetu – staranje o religioznim potrebama pastve – jedino što će im se ambijent unekoliko razlikovati od civilnih kolega. Vojska će se pobrinuti za plate, smeštaj i službene prostorije, kao i naoružanog đakona, dok će matične verske zajednice obezbediti uobičajen pribor za obavljanje službe.

Osim verskih službi, pričesti, ispovesti i drugih obreda iz svojih nadležnosti koje će vršiti predstavnici svih „tradicionalnih crkava“ za kojima postoji potreba u vojnim redovima, većinska crkva u Srbiji imaće i dodatnu dužnost obeležavanje slava raznih kasarni, jedinica i rodova vojske.

U skladu sa važećom ideologijom u kojoj se veći deo 20. veka više ne računa, vojska tvrdi da je na povratak sveštenika čekala više od sedamdeset godina. Strogo formalno, međutim, usaglašavanja verske ponude i potražnje u vojsci započeta su pre desetak godina, s prvim najavama promene vojne doktrine, zakona o verskim zajednicama i drugim propisima.

Pošto je predlog novog zakona o vojsci odobrila Srpska pravoslavna crkva a armija sa svoje strane donela novo pravilo službe po kom su brade dozvoljene – ali tako da ne ometaju stavljanje gas-maske – par godina kasnije, 2011. doneta je uredba o vršenju verske službe u vojsci a potom je imenovan i „vladika vojni” Porfirije, inače vikarni episkop SPC. Vojna doktrina obogaćena je za novi pojam: duhovna nadležnost.

Ministarstvo odbrane prošle godine je raspisalo konkurs za profesionalne vojne sveštenike, u svojstvu oficira na neodređeno vreme, a neki od postavljenih uslova bili su i da kandidati ne treba da budu stariji od 45 godina, da su služili vojni rok pod oružjem, da nisu krivično osuđivani, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i slično.

Izabrani kandidati prošli su „neophodne fizičke, zdravstvene i bezbednosne provere“ a zatim su upućeni na jednomesečnu obuku u vojnoj akademiji.

Služba za ljudske resurse u vojsci Srbije istakla je da sveštenici neće biti zamena oficirima zaduženim za „moralno-politički rad“, štagod da su im dužnosti, već da se od njih očekuje „doprinos psihičkoj stabilnosti vojnika“. Uostalom, tvrde u vojsci, istraživanja su pokazala da čak 69 odsto pripadnika „shvata značaj vere za očuvanje vlastitog nacionalnog identiteta“.

Predviđeno je takođe da vojni sveštenici učestvuju u međunarodnim misijama.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 01.08.2013.