Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Za razliku od miša koji je dobio grip pa je seo u džip, predsednik Srbije je dobio apstinencijalnu krizu pa je zaseo pred kamere da nadoknadi višednevno neobraćanje naciji. Takođe za razliku od miša koji je želeo da ga pregleda doktor mačak, predsednik Srbije je želeo da ga gledaju svi (a ne pregleda niko) pa i oni koji bi radije slavili Đurđevdan, te je svoj monolog rastegao ko slavski ručak.

Ono što je u tabloidnim medijima najavljivano kao ko zna koje po redu najvažnije obraćanje, bilo je odrešito i jasno taman koliko i kad bi vam u vremenskoj prognozi čitali bioskopski repertoar. Jeste, može se tumačiti kao da savetuju odlazak u bioskop jer vreme neće biti za šetnju i izlete, ali od meteorologa ipak očekujete nešto konkretnije.

A od predsednika Srbije tek ne očekujete da obigrava ko kiša oko Kragujevca kad daje političku prognozu. Tim pre što svi znaju da postoji samo jedna tema, a to nije uvođenje obaveznog vojnog roka, mada, kao i bioskopski repertoar u vremenskoj prognozi, i to može da posluži kao nagoveštaj.

Zato je, možda po prvi put, značajnije ono što je rekao od onog što je okolišao. A rekao je, takođe možda po prvi put – istinu. Šta ćete, omakne se čoveku, naročito kad toliko priča sve i svašta.

I ne samo da je rekao istinu, rekao je istinu koju je deset godina čuvao kao najveću državnu tajnu. E, to već ne može čak ni njemu da se omakne. A ta istina koju dobromisleći ljudi odavno bezuspešno pokušavaju da dobace do medija sa nacionalnom frekvencijom glasi: Evropska unija, a ne Kina i Rusija, ulaže najviše novca u Srbiju! I Evropska unija daje povoljne kredite, Kina i Rusija nepovoljne, Evropska unija daje i bespovratnu novčanu pomoć, Kina i Rusija jok!

Pa zašto je to do sada tajio od nas? Zato što Evropska unija daje novac povoljno, ali traži precizan i istinit izveštaj o njegovom trošenju (a kako onda pošten čovek da krade?) dok Rusiju i Kinu nije briga hoće li te pare da ispare bez pisanog traga?

Ili zato što Evropska unija sa nama deli i projekte za razvoj društva dok Rusija daje projekte za „sprečavanje obojenih revolucija“, a Kina tehnologiju za nezakoniti nadzor stanovništva?

Ili možda i zato što je, pričajući nam bajke o nesebičnom prijateljstvu, poluzagrljajima i družbi, želeo da nam omili nedemokratske režime (kakav je i ovaj naš domaći) a ogadi demokratske (kakav ovaj naš nikada ne sme da postane)? Da bi se sad, u svom navodnom izveštaju o navodnom stanju nacije navodno iščuđavao nad proruskim stavom navodnog javnog mnjenja. Dok se u sebi misli ko doktor mačak: sa moje tačke gledišta, nije vam ništa. Kraj znate.

Peščanik.net, 09.05.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)