Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je nadležne da pruže zaštitu osnivačima novosadskog sastajališta mladih “Culture Exchange” koji su se poslednjih dana našli na meti napada ekstremnih nacionalista i ksenofoba.

Nakon teksta objavljenog na blogu neformalne organizacije “Omladina Srbije”, u kojem se navodno raskrinkavaju veze novosadskog biciklističkog kluba sa američkom verskom zajednicom koja promoviše “pedofiliju i humanitarni rad”, društvenim mrežama uskovitlala se moralna panika sa elementima pretnji i poziva na nasilje.

Na blogu koji je pozvao na linč objavljene su fotografije i adrese prebivališta osnivača kluba “Culture Exchange”, već zatrpanih direktnim pretnjama.

Vojvođansko udruženje novinara podsetilo je da u Srbiji već decenijama traje kampanja protiv malih verskih zajednica koju odlikuje elementarno neznanje, govor mržnje i moralna panika. U saopštenju se ističe da zbog visokog stepena ksenofobije u jednom zatvorenom društvu kakvo je naše jedan tekst objavljen na marginalnom portalu može da prouzrokuje ozbiljne probleme.

Biciklistički klub se oglasio saopštenjem u kom se navodi da ovaj projekat nikad i ni na bilo koji način neće pripadati nijednoj od političkih i religijskih grupa i dodaje da članovi i prijatelji kluba “Culture Exchange” potiču iz različitih zemalja, etničkih grupa i kultura. “Čitava ideja ovog socijalnog projekta je da stvori otvoren prostor i mesto u Novom Sadu za radionice bilo koje vrste, da promoviše grupne projekte, lokalne umetnike, kulturu i muziku.U našoj skoro jednogodišnjoj istoriji se ovaj prostor nije koristio da se promoviše bilo kakva religijska propaganda ili da skuplja članove bilo kakve sekte, kulta ili političke grupe”, kažu biciklisti.

NDNV je pozvalo građane na solidarnost sa osnivačima kluba kako bi pokazali da je Novi Sad grad otvorenog duha a ne mesto ksenofobije, mržnje i inhibicije.

Anonimni autori bloga “Omladine Srbije”, pokrenutog na javnoj web platformi, najavili su nastavak svog projekta raskrinkavanja. Ukoliko policija u međuvremenu ne pokrene vlastiti projekat otkrivanja IP adresa omladinaca.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 24.06.2013.