Zašto ne bih otišao u Suboticu, tamo je za dolazak proleća planirano venčanje, i zašto ne bih uvis digao dva prsta kad matičar bude pitao ima li nekoga ko se protivi tome braku („da sada kaže, ili da o tome ćuti do kraja života“)?

Mislim na đuvegiju koji se sav srećan i ponosan razmeće pred novinarima kako će se u martu venčati Kineskinjom od koje je nameran da uzme samo miraz, njenih deset hiljada evra, svotu koja će njoj kad minu tri godinice doneti državljanstvo. Ja se protivim, rekao bih, jer mladoženja nije mladu ni video, ne zanima ga ni koliko godina ima, ona će živeti u Subotici, a on kao i dosad stotinak kilometara južnije, e, ja se protivim ne samo bezočnosti pojedinca, koja me toliko i ne čudi, nego se protivim nezainteresovanosti države, ali kad bih tamo zaista rekao da se protivim možda bih pokvario plan nepoznate mi Kineskinje, a to ne želim, dapače, voleo bih da njoj pomognem, da joj Srbija dadne državljanstvo zato što je došla ovamo u potrazi za boljim životom, zato što je dobra radnica i zato što ne ugrožava našu nacionalnu ni tamo lokalnu bačvansku bezbednost. A neka se uda, ako to želi, za nekog ko joj bude drag i kome neće morati ništa da plati.

&

Nisam velikopobornik bračnog života, svestan sam da je ta zajednica za nekog svetinja, za nekog navika, za nekog muka, za mnoge je tek simbioza, oblik borbe za opstanak (pa i ovo je! taj se momak bori za opstanak, jednako grčevito kao i njegova buduća!), znam da ima brakova gorih nego što će biti ovaj sklopljen iz hladne i javne računice, pa opet, ima nečeg osornog u verenikovoj odluci, zove se Vladimir, delikatne „Večernje novosti“ zamaglile su mu lice kao da je maloletan…

Njegova mati koja je drukčije zamišljala ženidbu i život sinovljev nije oduševljena (dobro, i moć koju je nekad imala svekrva ona ne bi imala, jer se sa snajom ne bi viđala), sinčić je međutim nepokolebljiv: kupiće, kaže, auto, majci će popraviti krov kao Rasim Jovanki, a na najboljem je putu da i rođenog brata oženi Kineskinjom, pa da i Bata kao lažni kineski zet dođe do boljih kola, hm, da mu se ne osladi i da ne otvori agenciju za sklapanje brakova imigranata sa izdancima domaćeg življa?! Zasad sve još ostaje u familiji, čovek koristi priliku da unovči svoje prirodno svojstvo, činjenicu da se rodio u državi koja je za doseljenike iz nekih zemalja obećana zemlja, a land of great possibilities.

Ima jakako fiktivnih brakova diljem sveta, i nije ta dosetka od juče, ali zar nismo gledali „Zelenu kartu“, sa Endi Mek Dauel, koja će se docnije odati kozmetici, i Depardije Žerardom koji će postati nelažni azilant i porusica, oni su tokom celog filma pod stalnim nadzorom, ma jesu li se zbilja uzeli, ili bračna zajednica služi samo da stranac dobije papire! Pa Palma nadzire parove kojima je platio da se venčaju u svrhu dobijanja i podizanja poroda – kako se slažu, da li su na istoj adresi, kad će prinova i sl.!

&

Zašto meni novinarska poslastica („Ženim se Kineskinjom za deset hiljada evra“) smeta i zašto nikome od državnih organa ne smeta? Kineskinja drži da joj je lažni brak jednostavniji nego da plaća advokate i da čeka ishod, momak hoće punto zarađen za petnaest minuta venčavanja, i ovca na broju i vuk sit – svima lepo! Bih li ja da oni zaista žive zajedno, da imigrantkinja kuva, da se uzajamno pomažu u dobru i zlu, da zbog strogoće našeg imigracionog biroa mlada zatrudni, žalim li ja što će Vladica provesti tri godine u celibatu, holostoi, sad kad bela kuga hara li hara, ma svejedno mi je, ali zar ne može da se stane na put takvoj zaradi, kako ne može to da se podvede pod nedozvoljenu trgovinu, neoporezovanu dobit, obmanjivanje matičara, zloupotrebu položaja, otkud znam!?

&

Meni bi srce bilo na mestu kad bi neki subotički valija, kao u „Hiljadu i jednoj noći“, nakon venčanja presudio ovako:

„1. Brak sklopljen sa obostrano neiskrenim a neskrivanim namerama proglašava se nevažećim.

2. Nevesta dobija državljanstvo jer je privrženost Srbiji dokazala uloživši svu svoju ušteđevinu u nebogougodni i ovom presudom poništeni brak: slobodna je da se uda za koga joj drago, kad i ako ushtedne.

3. Mladoženji se dosuđuje dvadesetogodišnji moratorijum na venčavanje, oduzimaju mu se svih deset hiljada evra uzetih protivno zakonu i moralu od doseljenice; dužan je da plati stotinu hiljada dinara globe zbog kršenja Zakona o braku i Zakona o državljanstvu.

4. Dve trećine novca oduzetog od mladoženje vraćaju se oslobođenoj nevesti, jer je potonja novac pošteno i teško zaradila; trećinu nesuđenog miraza opština će upotrebiti da poboljša uslove u kojima žive azilanti koji kao što se odlično znade ne mogu nikad biti lažni.“

Peščanik.net, 30.01.2013.