Još jedna prilika za dokazivanje „celom svetu koliko je srpski prostor doprineo razvoju hrišćanstva” mogla bi se ipak ukazati i pre isteka takozvane godine Konstantina, ukoliko holivudski producent dobije zeleno svetlo ili makar datum za početak snimanja filma o rimskom caru i njegovom ediktu.

Kako prenose beogradski mediji, producent Lukas Foster (Gospodin i gospođa Smit) već je započeo pregovore o svom novom projektu sa – vladom Srbije.

Da je Nemanjina 11 ozbiljna adresa u kinematografskoj produkciji za agenciju Tanjug je potvrdio Fosterov „savetnik za Balkan” koji je objasnio da je snimanje prošle godine odloženo usled „društvenih i političkih zbivanja” oko izbora i formiranja nove vlade.

Inicijativu za snimanje filma o Konstantinu Velikom promovisali su lokalni mediji pre par godina najpre kao ekranizaciju žanrovskog romana o nacistima u potrazi za legendarnim mačem rimskog cara dok ih na tom putu ometaju srpski vampiri, heroji i lepotice. Ideja je u međuvremenu evoluirala pa je prošle godine ekskluzivno plasirana vest da će u budućem istorijskom blokbasteru o liku i delu imperatora jednog od rimskih generala igrati Novak Đoković.

U najnovijim vestima Nole se zasad ne pominje, kao ni imena reditelja i glavnih glumaca, ali je producent navodno čvrsto rešen da par desetina miliona dolara potroši u Srbiji, ne bi li Konstantin konačno pripao našoj istoriji i bio upamćen kao imperator sa tla Srbije.

Scenario je napisao Miroslav Mitić, ranije poznat kao producent Zone Zamfirove i Pljačke Trećeg rajha.

U međuvremenu, Mitić je prestao da se bavi produkcijom budući da je njegova producentska kuća Dream company iz Niša, prema podacima Agencije za privredne registre, u stečaju još od 2010. godine. Doduše, jednogodišnja sudska zabrana bavljenjem „vršenja dužnosti direktora u privrednom društvu” Mitiću ističe sledećeg meseca.

Bivši producent okrenuo se pak pisanju scenarija za film o Konstantinu pa je, kako prenose mediji, poslednjih deset godina istraživao „po različitim svetskim bibliotekama, uključujući i vašingtonsku”.

Od ljubavne priče sa elementima misterije i akcije očekuje se ne samo doprinos svetskoj istoriografiji već i lokalnoj turističkoj ponudi.

Dok se čekaju rezultati tajnih pregovora Holivuda i vlade Srbije, Miroslav Mitić se uporedo bavio pisanjem scenarija po motivima knjige „Zona Zamfirova – šta je bilo posle”.

„Vrati se Zone” režira državni reditelj Jug Radivojević (autor kultnog pozorišnog hita o Konstantinu) a spektakl je već počeo izgradnjom filmskog „Zona grada” kod Vlasinskog jezera: na proplanku Titov gaj premijer Ivica Dačić pre neki dan je svečano posadio drvo.

Zvuči možda montipajtonovski, ali neće to biti takva produkcija.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 16.07.2013.