На питање шта зна о наводној политичкој позадини убиства премијера Ђинђића, Монтгомери је рекао да на више начина атентат на Ђинђића личи на Кенедијево убиство, да свет никада неће бити потпуно задовољан ниједним објашњењем. “Верујем да су Легија и земунски клан убили премијера, јер су сазнали да се спремало њихово хапшење, да нису имали избора, и мислим да то јесте била њихова одлука”.

“Политичка атмосфера тада била је отровна, са много оптуживања, и можда је помогла да ти људи схвате да би могли да се извуку без казне, због конфузије коју би убиство створило у ситуацији у којој је Ђинђић имао заиста много противника”.

О детаљу из своје књиге, да је тада Љубиша Буха Чуме био из Истанбула пребачен у Словачку, и да је као неки потенцијално заштићени сведок испричао целу причу, Монтгомери каже да се пре Ђинђићевог убиства сећа да је у децембру сазнао да је утицај криминалаца већи него што је очекивао, и у прво време претпостављао, и да је Србија морала да покуша то да реши.

Али, наводи да је истина и да је Чуметово признање било толико прецизно и детаљно,”са толико датума и конкретних догађаја, да је било немогуће за Ђинђића и његову владу да избегну да их ухапсе”.

“То признање је било сувише детаљно, нису имали избора. Али очигледно је постојао однос између Легије, Ђинђића, Чедомира Јовановића и Земунског клана. Не знам све детаље тог односа, верујем да то нико не зна осим Чеде и Легије (они су преживели), али то може евентуално да пружи неко разјашњење како би се разумела историја тог времена и позадина догађаја који су довели до Ђинђићевог убиства”, рекао је Монтгомери.

“Мени је жао што то није разјашњено, зашто то Чедомир Јовановић није разјаснио. Такође ми је жао што не постоји воља ниједне српске владе или медија да охрабре Чедомира Јовановића да више говори о томе. Као да постоји жеља да се то једноставно остави, да се не дира”, оценио је Монтгомери.

“Ако знате ко је убица, зашто онда да чачкамо по детаљима који би могли да буду непријатни – тако би у Америци рекли”, истакао је бивши амерички амбасадор.

На питање како је могуће да Ђинђић није био добро чуван, Монтгомери је рекао да то вероватно има везе са његовим карактером, да када је после покушаја атентата код Арене разговарао са њим није знао за Чуметово признање, да је знао само за намеру обрачуна са земунским кланом, и да је био уверен да су они покушали да га убију. Каже и да му је Ђинђић рекао да не зна како да увери народ у то.

“Мислим да није побољшао обезбеђење, али ту одлуку не разумем, ни тадашње његово понашање, такође, тамо где је убијен могао је из тунела да уђе у канцеларију а то није урадио, не могу то да схватим данас”, каже Монтгомери.

О теорији да су у убиство премијера умешане и стране службе, „наводно, јер је пред крај живота променио гледање на Косово, тражио брзо решење које западу није одговарало, поделу”, Монтгомери је рекао да зна за те теорије, да је то у ствари типична балканска прича, да се сматрало да то јесте најбоља влада за стабилну Србију у региону, и да је било сулудо размишљати на начин да се треба отарасити некога „кога смо подржавали”.

“Чудна иницијатива јесте био његов став о Косову, та идеја је била прво представљена свету у јануару, он је послао писма Русији и САД и другима, ми га нисмо добили, та иницијатива је дошла из његовог кабинета, а не из Министарства, он га је написао, али утицај је брзо избледео, није се о томе више говорило, јер то није била озбиљна иницијатива, а чак и да јесте, ми против њега због тога не бисмо предузели ништа лоше.”

 
RTS, 17.11.2010.

  • Video

Peščanik.net, 19.11.2010.