Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Pošto nam premijer već tri godine neumorno priča koliko mnogo radi, najzad se neko setio da to i dokaže. Ne poligrafom, koji je sa ovom vlašću postao samodovoljan metod za utvrđivanje istine (nešto kao ”Šuge”, ko vikne: ”Nisam!”, on ne samo da ne juri, već ni njega ne juri policija), nego dokumentarnom emisijom. Ali ne na državnoj televiziji, kako bi zlobnici očekivali, nego na privatnoj TV Prva, koja je tu emisiju reklamirala na sajtu svoje TV Druge televizije, još uvek poznate pod nadimkom B92.

No, ako je motiv za snimanje emisije i bio to što je ova vlast blagonaklono donela zakon po kojem je ipak dozvoljeno da nekažnjeno posedujete (ne vi, naravno) više od jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom, šta je bio motiv da se emisija, koja se zove ”Dan sa premijerom” – emituje u dva dana? Da se pokaže kako premijerov dan traje dva dana?

Ako mislite da nam ova emisija uopšte nije bila potrebna, u pravu ste. Ali ne zato što mislite da ne treba da dva dana gledamo šta premijer, koji svakog dana gostuje na svim televizijama gde nesebično deli svoje strahove, dileme, sekiracije, ponose, uspehe… radi preostalih sati kad nije na televizijama. Nego zato što nam ne treba posebna emisija da saznamo da ova vlast radi prekomerno – dovoljan nam je i snimak sa sigurnosne kamere. Kao onaj na kojem smo videli da poslanik Đukanović u ranim jutarnjim satima izlazi iz Lutrije Srbije. I to sa merdevinama i koferima. Pa ako to nije pregalački rad, ne znam šta je. (Kriminal?)

Ali, nije to jedini primer da vlast radi i ono što joj nije posao. Ona čak radi i ono što bi trebalo da bude posao opozicije. Pa tako javno zahteva da državni organi (dakle, vlast) konačno utvrde da li je i koliko krao premijer. Pokrajinski, da ne bude zabune.

A pošto je ova vlast, za razliku od stvarne opozicije, sebi konstruktivna opozicija, ona odmah predlaže i rešenje kako da se taj slučaj reši. A to je – da pokrajinski premijer lepo sve prizna, kad već nije priznao da je sam pisao grafite mržnje prema sebi, nego je policija morala da prekomerno radi ne bi li pronašla osumnjičenog koji odgovara opisu koji je premijer unapred dao rekavši da nekima neće odgovarati kad se sazna ko je počinilac.

Ako vlast bude i dalje vodila dvostruki život, mislim – nastavila sa svojim opozicionim zahtevima, uskoro možemo očekivati da zatraži istinu i o onom kompromitujućem LOTO izvlačenju zbog kojeg nam je zaprećeno da će čak i prodati državnu lutriju (e, pa, kad ne znate da se igrate ko ostala deca, ne treba ni da imate igračku!?). Ili da organizuje protest ispred onog kafanskog ”štanda” u Savamaloj (koji je dobio privremenu dozvolu da bi Šeik imao gde da sedne, a trajnu će valjda dobiti kao radnička menza za one koji će zidati Beograd na vodi?). Ili da zahteva izveštaj o tome zašto je postupak u slučaju ”Helikopter” još uvek tek u predistražnoj fazi. Ili…

A kad vidite koliko je to posla, jedna emisija, pa makar i u dva dana, dođe nekako malo. To će zahtevati jedan celodnevan, a svakodnevan TV šou. Gotovo kao Veliki brat.

Peščanik.net. 17.08.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)