Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) u petak 6. aprila 2012. od 17 do 19 sati organizirat će okupljanje na Mostu Suade i Olge povodom Dana grada Sarajeva, a u znak sjećanja na opsadu Sarajeva, te žrtve rata 1992 – 1995 godine.

Tokom ovog događaja aktivisti će građanima i građankama Sarajeva postaviti pitanje da li mentalna blokada i danas traje – 7305 dana ili 20 godina poslije, uzevši u obzir sveprisutno negiranje počinjenih zločina, ponižavanje žrtava, negiranje prava na dostojanstven život građana i građanki Sarajeva i Bosne i Hercegovine te evidentan nedostatak ekonomskog, socijalnog i političkog napretka BiH.

Pored mladih iz Sarajeva, očekujemo da se skupu priključe mladi iz Beograda, Istanbula, Tuzle, Mostara i Banja Luke te prijatelji Inicijative, aktivisti i aktivistkinje partnerskih organizacija, različitih građanskih pokreta i neformalnih skupina okupljenih oko naše organizacije, rekla je Luna Kalaš, ispred Inicijative. Ona je najavila da će odgovore od sugrađana i sugrađanki na pitanje kakav je naš današnji život 20 godina poslije zapisivati na velikom improviziranom zidu, dok će poseban program biti emitiran uživo na eFM radiju.

Ranije tog dana aktivisti Inicijative će simbolično obilježiti Sarajevske ruže – mjesta stradanja iz vremena opsade Sarajeva, sa posljednjom ružom ispred Zemaljskog muzeja.

 

 
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH)

Peščanik.net, 04.04.2012.