Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Nemamo sreće sa vladama ko Topalovići sa ženama. Kako koja navrši sto dana, vene i svene kao cvet. Počne sa najavom rekonstruisanja, pa najavom novih izbora i na kraju se vanredni izbori i raspišu. Možda bi trebalo da, po ugledu na reklame, ubuduće proslavljaju 99,99 dana vlade umesto 100, samo da izbegnu taj baksuzni broj. Pa, što da ne, ako se niko ne buni kad reklamiraju nepostojeće cene (jer nemamo apoene manje od dinara!) zašto bi se bunio zbog neizvodljivog usitnjavanja dana?

Evo, ministar spoljnih je već izjavio kako se uželeo izbora i kako „jedva čeka da predsednik države odluči i raspiše ih“. Naravno da bi on, zbog škole koju je završio (a sad je u trendu naglašavati ne samo školu nego i ocene) ali i kao dugogodišnji službenik raznih vlada, morao da zna da predsednik države nije vlastan da odlučuje o tome da li će se ići na izbore. Predsednik ih samo raspisuje – kada i ako se steknu strogo određeni uslovi. Jedini vanredni izbori koje predsednik države može da isprovocira su predsednički. Pa i tada, on ima ovlašćenje samo da podnese ostavku – nema prava čak ni da, kao pretprošli, „skraćuje“ svoj mandat.

No, pošto ovde ustav i zakoni ne smetaju pri vršljanju vlasti, ispada da je samo naš problem što očekujemo da vlast bar prividno poštuje formu, kad već ne poštuje zakone.

A pošto je moguće da predsednik nezakonito bude na zvaničnoj funkciji koordinatora svih bezbednosnih službi, što ne bi mogao i da obara vladu? Jer, kako bi se drugačije protumačila njegova izjava da „nije tajna da se razgovara o vanrednim izborima“. Naravno da to i ne treba da bude tajna, ali valjda ne bi trebalo ni da bude tema? Svakako ne u situaciji stabilne skupštinske većine. Tim pre što se toliko hvaljena i navodno međunarodno cenjena stabilokratija ne dokazuje neprekidnim obaranjem tek ustoličenih vlada. Pa nije valjda da vlada pada kad joj opoziciona manjina uskrati podršku?

Srećom, izbori uvek donesu i neku korist. Osim već uobičajenih darova u novcu i provijantu, za ove se najavljuje i novitet – specijalni popust penzionerima na troškove sahrane! Svako ko umre u ovom promotivnom periodu moći će da se sahrani po čak 15% nižoj ceni. Navali narode, još malo pa nestalo! Vaše je samo da glasate, a zatim da… budete dovoljno uviđavni pa državni budžet rasteretite troškova za vašu penziju.

Peščanik.net, 30.10.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)