Veliki deo debate da li da se interveniše u Siriji vodi se u čudnom aistorijskom vakuumu. Kao i rasprava o humanitarnoj intervenciji, i ova se vodi u okviru pojednostavljene priče o zlim diktatorima i dobrim, dobronamernim zapadnjacima koji moraju nešto da učine da ga zaustave.

Međutim, istina je da Amerika ima vrlo komplikovan odnos sa Sirijom, koji traje preko šezdeset godina.

Pedesetih godina prošlog veka, Amerika je odlučila da interveniše u Siriji, da oslobodi njen narod od korumpirane elite i uvede novu demokratiju. To je urađeno iz najboljih namera, ali rezultat je bio katastrofalan. Iz te katastrofe rođen je Asadov režim.

Delovanje Amerike ni u kom slučaju nije jedini faktor koji je doveo do nasilja i strahota. Ali nepredviđene posledice ovog delovanja odigrale su značajnu ulogu u kreiranju grozničave paranoje u Siriji krajem pedesetih – koja je pomogla Asadu i njegovoj Baat partiji da prigrabe vlast.

Pre nekog vremena napisao sam priču o čudnom odnosu Amerike i Sirije i mračnim i krvavim zaokretima koji su usledili od 1947. pa nadalje. Mislio sam da bi bilo dobro da je ponovo postavim, jer je dobar deo onoga što se tada dešavalo relevantan u današnjoj raspravi.

Taj tekst možete pročitati ovde.

 
BBC Blogs, 02.09.2013.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 03.09.2013.