Ria Novosti, Maksim Bogodvid http://bit.ly/Z8ltuX

Ne, nije to što ste pomislili – ovo je tekst o Dačičevoj babi koja, po njegovoj izjavi, odavno zna šta treba da radi naša vlada. Samo što Dačić to nije umeo da ceni kad je bio premijer. Ali sada ipak misli da je njegova baba u pravu. Jer mu je to rekao onaj koji je sada premijer umesto njega.

Ako sam vas zbunila, malo podsećanje za sve nas. Elem, dok je Dačić bio premijer ili nam se bar tako predstavljao, prokomentarisao je predloženo smanjenje plata i penzija rečima: ”Pa to zna i moja baba”. Čime je hteo da javno omalovaži takav predlog MMF-a ili koja je već institucija to zahtevala od nas. Danas, odnosno pre nekoliko dana, a mnogo dana posle izbora, kada je to isto predložio sadašnji premijer, Dačić je, mada mu je resor inostrana, a ne unutrašnja politika, požurio da gostuje na istoj televiziji i kaže kako to nisu ”nikakve Vučićeve mere” (ne misleći pri tom da su mere nikakve), već odluka svih ministara, a naročito njegova.

Šta se desilo u međuvremenu? Baba se opametila? Ili je baba ostala isto pametna samo je neko ekspresno istraživanje pokazalo da premijeru nije opala popularnost posle nepopularnih mera pa je ispalo pametnije te mere svojatati?

Ali, da ne bude da se oglasio samo ministar čiji to resor nije, oglasio se i ministar čiji to resor jeste. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja… dakle onaj u čijoj je nadležnosti tih više od dva miliona ljudi na koje se predlog odnosi izjavio je – da treba raspisati vanredne izbore u Vojvodini (!?).

Za razliku od njega, lokalna vlast u Beogradu i te kako ima mišljenje, i to i te kako visoko mišljenje o Dačićevoj babi. Čak toliko visoko da i prednjače u odnosu na naprednjake sa republičkog nivoa – oni ne samo da će smanjiti plate nego će ih i – ukinuti. Za početak su ih ukinuli personalnim asistentima dece sa teškoćama u razvoju. Ko vele, ko im je kriv (asistentima, a ne deci) kad se njihov odgovoran posao zove: volonterski, što u prevodu na srpski znači dobrovoljni, dakle neplaćeni. A ko je kriv deci? Tja, genetika ili bog, zavisi u šta više verujete, ali uvek možete i da optužite bivšu vlast, od volje vam.

Ali, avaj, nisu sve lokalne vlasti tako pokorne. Otpor pruža jedno malo galsko selo, pardon, ponela me tema – jedno malo mesto u Pomoravlju. Jagodinska vlast ne samo da nije smanjila davanja nego se priklonila sasvim drugačijem modelu. Modelu cipela, a ne upravljanja budžetom. Gradski otac, Dragan Marković Palma, kupio je cipele, doduše ne onima kojima će se smanjiti primanja, već samo onima koji odavno imaju niska primanja. Novinarima. Za njih tridesetak se našlo nešto malo mita, pardon, para u lokalnoj kasi jer to i nisu pare, pardon – mito, nego ”sredstva za rad” kako je objasnio.

I onda je logično da se vi sad pitate – kakav je pravni status staramajke Dačić? Da li joj vlast plaća honorar za njeno znanje i savete ili je možda stalno zaposlena, odnosno, ako je penzionerka, što bi se dalo pretpostaviti s obzirom na procenjenu starost, da li baka Dačić možda krši neki zakon primajući i platu i penziju? I, ako ga krši, da li će biti nedodirljiva kao i toliki iz PUPS-a, stranke koja se, doduše pre izbora, gorljivo klela da neće biti smanjenja penzija?

Dobro, možda se pitate još i šta je nama ostalo? Ne, ne mislim šta nam je ostalo iz jagodinske ili beogradske kase ili republičke kad smo već kod toga, nego – šta nam je preostalo da uradimo? Pa ne baš mnogo tog. Možda samo da se i dalje plašimo jedino toga da nam nebo ne padne na glavu.

Peščanik.net, 22.09.2014.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)