Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od Skupštine grada Beograda da obustavi izgradnju spomen obeležja “svim žrtvama ratova i braniocima otadžbine na prostoru bivše SFRJ u ratovima devedesetih” u Beogradu, čije je otvaranje najavljeno za 24. mart ove godine.

Podizanjem ovakvog spomenika, gradske vlasti u istu ravan stavljaju žrtve sukoba na prostoru nekadašnje SFRJ i one koji su odgovorni za njihovo stradanje i ignorišu sve pravnosnažne presude međunarodnih i domaćih sudova o sukobima devedesetih.

Ovakvo spomen obeležje vređa žrtve ratova i njihove porodice, nipodaštavajući i ono što je dosad učinjeno kao doprinos pomirenju i suočavanju sa prošlošću. 

Zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić je ovu sramnu inicijativu u izjavi radiju “Slobodna Evropa” pokušao da pojasni time da se “podrazumeva da su svi spomenici posvećeni vojnicima na neki način i spomenici onima koji su ubijali”.

Podsećamo da je sličan spomenik „palim borcima“ u blizini Madrida podigao fašistički lider Fransisko Franko, te da 20 dana uoči odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU ovakav čin predstavlja jasnu poruku o odnosu srpskih vlasti prema ratovima devedesetih.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 17.02.2012. 

Peščanik.net, 17.02.2012.