Jeremić je tokom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije rekao da ni jedna Vlada Srbije nema pravo da se odrekne Kosova, jer je to zapisano u Ustavu Srbije, dok bi neke druge vlade mogle da se odreknu evropskih integracija, jer toga nema u Ustavu.

“Preživeli smo direktan atak na ustavni poredak i pokušaj secesije. Srbija je delovala mirno, diplomatski i pravnim sredstvima. Prethodna i ova Vlada su na ovo odgovorile prilično dobro, snažno, jasno, nepokolebljivo.”

“Politika koju je prošla Vlada formulisala je politika koju ova Vlada sprovodi u delo”, naglasio je Jeremić.

“Srbija je mala zemlja a najjače oružje koje ima je državno jedinstvo i bez toga ne verujem da ćemo uspeti da odbranimo Kosovo”, rekao je Jeremić obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije.

On je ocenio da je normalno da opozicija kritikuje vlast, ali kada je reč o Kosovu mora postojati jedinstvo i podrška opozije Vladi.

“Mi smo dobili izbore, dobili smo većinu da kreiramo politiku, a od vas tražimo solidarnost i podršku samo po pitanju Kosova, za sve ostalo nas kritikujte, ali pomozite nam da kreiramo politiku”, rekao je Jeremić.

Prema rečima Jeremića, 2008. godina je bila godina velikih izazova, ali Srbija je pokazala celom svetu da je zrelo i demokratsko društvo koje je spremno da odbranom demokratije, Ustava i zakona odbije i najteže udarce.

“Ova Vlada neće učiniti ni jedan korak koji bi imlicitno vodio ugrožavanju teritorijalnog integriteta Srbije. Potrebni ste nam u pregovaračkom timu, svi ste nam potrebni, jer nam je potrebno jedinstvo”

 
Izvori: FoNet, B92

Peščanik.net, 19.12.2008.