Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Političke partije, za razliku od familije, možeš da biraš. Ali njih, baš kao ni pravu familiju – ne možeš da menjaš. Samo one mogu da menjaju sebe, sviđalo se to nama ili ne. Glasaš za radikale, dobiješ naprednjake. I obratno. Glasaš za demokrate, dobiješ svu silu partijskih varijacija na zadatu temu. Glasaš za koaliciju, dobiješ svaku stranku obaška i pre nego što su glasovi izbrojani.

Jedino je glasanje na predsedničkim izborima izvesno. Kako god da glasaš, dobiješ istog čoveka. I koliko god da glasaš – na ponovljenim izborima će od četiri biračka mesta posmatračka misija na dva utvrditi kupovinu glasova. Jer je greota da se bace na neke slabije plasirane.

No, ne brinite. I posle izbora stanje je redovno. Republički poslanici raspušteni kakvi su i bili od početka; beogradskih odbornika nema, ima samo zamenika gradonačelnika kao što ga je sve vreme i bilo; vlada je u tehničkom mandatu, kao što je od početka i bila, dok tehnički, kao što je uvek i činio, zemljom vlada predsednik Srbije.

I šta radi taj tehnički sve i svja u Srbiji? Pa isto što i pre izbora. Samo priča. Priča sa ambasadorom Rusije bez kamera, priča sa kamerama bez potpitanja, priča sa predsednicima susednih zemalja bez njihovog prisustva. Priča bajke, priča basne, priča bez pokrića. Priča pre izbora jedno (puna skladišta, prepuni ambari!) a onda priča nešto sasvim drugo (u pomoć, opljačkani smo!). Priča o sebi neumesno, priča o Rusiji neutešno, o Evropskoj uniji neizvesno.

Priča i blamira, malo Srbiju, više sebe, a ponajviše dve koalicije koje su na izborima osvojile drugo i treće mesto. Vođu jedne koalicije – svog dugogodišnjeg partnera, do sada nepotrebnog za parlamentarnu većinu a sada potrebnog ali nepodobnog – blamira tako što sa njim neće da razgovara (odbijao mu telefonske pozive). Vođu druge koalicije – svog dugogodišnjeg javnog neprijatelja – blamira tako što hoće da razgovara sa njim (prihvatio televizijski poziv).

Ako mislite da se ponaša detinjasto, nemojte tako, vređate decu. Ali ću se u jednom složiti sa vama. Ne znam kako se u glavi nekoga, ko neće ni da doručkuje dok ne sazna šta bi fokus grupe volele da on jede za Instagram, zove ta igra koju igra sa svojim najboljim neprijateljima ali meni najviše liči na onu „Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe“. Ako budeš slep, otpašće ti rep. A i rejting za nadolazeće izbore.

Peščanik.net, 18.04.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)