Građani Srbije i još deset zemalja sveta nisu obuhvaćeni slavljenim zakonskim obećanjem „braka za sve” u Francuskoj, budući da su se posebni bilateralni ugovori ranije sklopljeni sa njihovim vladama našli u koliziji sa zakonom koji je homoseksualnim parovima omogućio sklapanje punopravne bračne zajednice.

Kako su krajem prošle sedmice otkrili francuski mediji StreetPress i Rue98, ministarka pravde Francuske nedavno je cirkularnim uputstvom precizirala procedure sklapanja braka prema novom zakonu i upozorila lokalnu upravu širom zemlje da brak homoseksualnih parova neće biti pravno moguć ukoliko partner/ka francuskog građanina odnosno građanke ima državljanstvo Poljske, Maroka, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Slovenije, Tunisa, Alžira, Laosa i Kambodže.

Udruženja koja zagovaraju prava homoseksualaca i transrodnih osoba u imigrantskoj populaciji Francuske navode da će ovom preprekom biti pogođeno više hiljada ljudi.

Pravo na bračnu zajednicu homoseksualnim parovima omogućeno je zakonom koji je stupio na snagu u maju, čime je Francuska postala 13. zemlja na svetu koja je iz svog poretka uklonila ovaj oblik sistemske diskriminacije.

Ubrzo je, međutim, jedan francusko-kambodžanski par odbijen pred matičarem a medijima se za pomoć obratio i jedan francusko-poljski par. Kada je otkriven cirkular ministarstva pravde, stvari su unekoliko postale jasnije.

Reč je o ranije sklopljenim bilateralnim ugovorima sa 11 zemalja kojima se definiše pravni okvir porodičnih odnosa građana ovih država i Francuza. Budući da su dokumenti pisani sa izričitim shvatanjem braka kao zajednice muškarca i žene, ovi ugovori našli su se u konfliktu sa novim francuskim zakonom. Kako se navodi, izuzeća iz francuskog „braka za sve” važiće sve dok se ne sklope novi bilateralni ugovori – no, najava takvih aktivnosti u francuskom ministarstvu zasad nema.

Udruženja za zaštitu prava homoseksualaca konstatovala su da francuska strana neće moći naročito da pomogne, te da je na aktivistima iz 11 zemalja da nekako privole svoje vlade na reviziju ugovora.

Prema navodima iz memoranduma ministarstva pravde Francuske, bilateralni ugovori koji onemogućavaju građane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova i Slovenije da sklope brak sa homoseksualnim partnerom pred francuskim matičarem temelje se na bilateralnom ugovoru o pravima i jurisdikciji vezanim za građane i porodice a koji su bivša Jugoslavija i Francuska potpisale početkom sedamdesetih godina. Svaka od zemalja regiona obnovila je ugovor kao nezavisna država, od Slovenije devedesetih do Kosova februara 2013.

Hrvatska nije obuhvaćena spiskom izuzetih iz francuskog zakona.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 26.06.2013.

Srodni linkovi:

Uputstvo ministarstva pravde Francuske