Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Ako zanemarimo činjenicu, a ne bismo smeli, da su funkcioneri sekularne države lomili česnicu i u institucije unosili badnjake za koje su opet posečene mladice zaštićenog hrasta (pitanje: ako već niko slamu, koja je takođe božićna tradicija, ne unosi u balama, nego unese tek snop slamki, zašto je badnjak megalomanski?) ostaje utisak da se vlast baš i nije pretrgla božićnim duhom. Možda zato što uzdržavanje od grehova znači uzdržati se i od onih koji na usta izlaze (samo proždrljivost kroz njih i ulazi).

No, ne samo da ministri nisu širili mir i toleranciju (ministar vojni nas je čak i plašio, ne sobom nego ratom, koji se ipak neće desiti jer je neprijatelj potpuno razoružan našom pričom o tome šta ćemo sve od Rusa dobiti na remont) nego to nisu činili ni najviši funkcioneri.

Doduše, možda to i ne čudi toliko ako znamo da onaj kome je u opisu posla da predsedava samo vernicima pretenduje da predsedava svim građanima, a posebno građankama, dok onaj kome je u opisu posla da predsedava svima – priznaje samo vernike svoje stranke.

Pa je tako poglavar crkve pozvao žene da spreme materice na gotovs i stave ih u službu brojnog stanja, kao što to i inače rade (popovi, ne žene) i kad nije crveno slovo u kalendaru. Jer, ako ste gladni, crkva je zadužena samo za vašu duhovnost, a ne i vaše blagoutrobije, ali ako ste žena – e, onda se crkva sama zaduži za vašu utrobu (kako pogrešno naziva matericu).

Za razliku od njega, poglavar države nije imao svoju božićnu poslanicu. Što čudi jer znamo koliko je sklon tradicionalnom obraćanju. Mislim, preko tradicionalnih medija – novina i televizija. Ali se za ove praznike okrenuo modernijim načinima obraćanja – za novogodišnju čestitku je bio zadužen YouTube, za Božić Twitter, a božični intervju je dao – koristeći samo emotikone.

Jedino tradicionalno što je uradio bilo je – da u drugom intervjuu nije uspeo da izgovori pohvalu, a da uz nju ne veže i uvredu. Pa je tako, nabrajajući dobre osobine svoje premijerke pomenuo da ona pripada “tom delu drugosrbijanske javnosti” koja je sebe, iz njemu nepoznatih razloga, proglasila elitom a “nit su naročito školovani, nit su bili uspešni na fakultetima, u školama, niti u svom poslu”. Sreća što ju je hvalio, zamislite šta bi tek rekao da je hteo da je naruži.

No, ako predsednik države i nije obavio praznične obrede to ne znači da nije bilo sasluživanja njemu podatnih medija. Najviše se istakao onaj tabloid koji je u vreme posta otkrio post, ali onaj na društvenoj mreži. Tabloid je, po uzoru na ministra policije, “povezao neka lica sa nekim licima” (Sergeja Trifunovića na zajedničkoj fotografiji sa čuvenim porno glumcem) i to je postao dokaz da opozicija planira “da Beograd pretvori u leglo poroka”!

Sreća da je vreme blagdana, te nisu objavili i ime za ovaj najnoviji scenario državnog udara. Sigurno nije bogougodno.

Peščanik.net, 08.01.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)