Barack Obama je danima tražio pogodan trenutak nekog medijskog zatišja da saopći svoj izbor potpredsjedničkog kandidata. Sve se bilo urotilo protiv njega, najprije olimpijada, pa rat u Gruziji, pa kad je iščekao da sve to prođe, i dva dana pred Demokratsku nacionalnu konvenciju u Denveru, nemajući više vremena, izišao je pred kamere da to kaže. A već je bila subota, ovdje se tad repriziraju snimci političkih emisija iz prethodne sedmice, ne zbog toga što su novinari umorni, već zato što Amerikanci vikendom imaju pametnijeg posla od TV-a, a ako je već moraju gledati, onda je to neki sportski kanal, ili one dosadne emisije iz kuhinje, o spravljanju jela svake vrste i iz svih kultura, koje su ovdje i u toku sedmice najviše gledane, pa je debljina prije koju godinu prozvana kao neprijatelj nacionalne sigurnosti. Dakle, u danu kad je demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izišao da javnosti kaže da za potpredsjednika kandidira Josepha Bidena, ovdje je stigla i vijest koja je vrlo brzo stekla status “najpopularnije”.

U vijesti se kaže da je bosanska policija pritvorila goluba, pod osnovanom sumnjom da su zatvorenici u KP domu Zenica koristili pticu za prenošenje droga. Stražari su, prema izjavi zvaničnika, “posumnjali da bi životinja mogla biti uključena u prenošenje narkotika, jer su primijetili da su četiri zatvorenika bila vidljivo omamljena, neposredno nakon što je ptica sletjela na zatvorski prozor”. Nakon ljekarskog pregleda, utvrdilo se da ta omamljenost potiče od heroina. Droga je, nastavlja zvaničnik, vjerovatno bila u malim vrećicama vezanim za noge goluba-kurira, kojeg je, jedan od zatvorenika, ranije u svojoj ćeliji držao kao “kućnu životinju”, najvjerovatnije spremajući pticu za buduće “misije”. Još se u vijesti iznosi pretpostavka da je golub drogu prenosio iz Tuzle, grada na sjeveroistoku Bosne, koji je od zatvora u kojem se hapšenje ptice dogodilo udaljen sedamdeset kilometara. U dvorištu zatvora, kao dio programa rehabilitacije, zatvorenici inače uzgajaju golubove, ali zvaničnik tvrdi da pritvoreni golub nije pripadao tom jatu. Zatvorsko osoblje ne zna šta dalje činiti s golubom-dilerom, a dok se ne nađe rješenje – “ostat će”, kažu, “iza rešetki”.

Međutim, u vijesti se također kaže da bosanski slučaj nipošto nije usamljena pojava upotrebe ptica u iste svrhe te da se u nekom brazilskom zatvoru ove godine otkrilo isto, i više: golubovi su korišteni ne samo za prenošenje droge već i mobilnih telefona. Istina, nema preciznog opisa na koji način bi telefon bio pričvršćen uz tijelo ptice, pa je čitaocu ostavljeno da nagađa. U kljunu – ne može. Ma koliko

mali mobilni telefon bio, prevelik je da ga se veže za ptičiju nogu. Na leđima bi valjda bilo najlakše, ali bi tada sputavalo slobodan zamah krila. Ostaje kao jedina mogućnost da se mobilni telefon pričvrsti za ptičiji stomak, a tad je prava sreća za goluba da je završio u pritvoru brazilskog zatvora. S teretom zalijepljenim za stomak, neodoljivo podsjeća na samoubice iz kriznih muslimanskih zona, pa kad bi u Americi takav bio uhapšen, golub bi jedino mogao završiti u Guantanamu.

Bosanski golub možda nije sasvim zasjenio vijest o potpredsjedničkom izboru Josepha Bidena, kojeg Silajdžić zove Joe Biden, kao, eto, oni su bliski, a za srbijanske medije Bajden je sporan kao zastupnik intervencionističke politike u Bosni i na Kosovu, premda je, nezavisno o uhapšenom golubu, Biden ipak samo političar. Nešto što političari danas zastupaju, sutra ne moraju, ništa ih na to ne obavezuje, neodgovornost ih i čini političarima čak i kad su loši u svojoj profesiji. Prije nekoliko mjeseci, isti je taj Biden u vrijeme demokratskih debata za izbor predsjedničkog kandidata izjavio kratko i precizno da Obama nema ni znanje ni iskustvo za obavljanje predsjedničke funkcije, baš kao što danas, nakon što ga je ovaj izabrao, bez dvoumljenja i s izrazom neskrivene simpatije i lojalnosti tvrdi da je Barack (evo, da i ja malo familijariziram, u duhu Silajdžića) idealna osoba za velike promjene koje su u američkoj politici u ovom trenutku neophodne. Bosanski golub, kažem, možda nije sasvim zasjenio izbor Josepha Bidena, ali je na najposjećenijim internetskim stranicama bio vijest broj jedan, u onoj sekciji koja se označava kao “most popular”. Bio je, brate, događaj dana. To oficijelno znači da se vijesti iz bosanskog zatvora obratio uvjerljivo najveći broj čitalaca. Utisak je da pred ovogodišnje izbore entuzijazam Amerikanaca gubi intenzitet, oni već imaju toliko vlastitih problema, prije svega ekonomskih, a povjerenje u politiku i političare je tako nisko da ne postoji elementarno uvjerenje kako bi se vlastitim glasom stanje moglo mijenjati. U međuvremenu, Obama je prošao proces političkog reteriranja, pa se pokazalo da ono što je zastupao, nije baš zastupao onako kako su oni što su ga slušali čuli, već je mislio drukčije. Iz onoga što su sada njegovi stavovi o ratu u Iraku, teško da se kraja tom ratu nazire, snishodljivo se poklonio izraelskoj politici jer demokrati misle da se bez tog poklona u Bijelu kuću ne ulazi, itd. Prilično je mračna, zapravo katastrofalna, novembarska mogućnost da u tu kuću uđe McCain (kojeg kolumnist Oslobođenja, iz potpuno nepoznatih razloga, zove Mc Caine).

A da takva mogućnost postoji, potvrđuje obični, pa, eto, malo ekscentrični, bosanski golub.

BH Dani, 29.08.2008.

Peščanik.net, 28.08.2008.