Foto: Ivana Tutunović Karić
Foto: Ivana Tutunović Karić

Bot i idiot iz naslova je Vučić. Tako on vidi samoga sebe. Moramo se složiti s njim. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog izjave – „I protiv mene bile su uvođene sankcije 1998-1999, baš me bilo briga, da vam pošteno kažem“. Da se poslužimo Vučićevim autoportretom: to može da kaže samo idiot.

Da odmah kažem i ovo, ne sećam se da su protiv Vučića bile uvedene sankcije, a zasigurno mu se ne može verovati na reč. Nije stvar u tome da li je slagao ili ne o tim sankcijama, nego u – „baš me bilo briga“. Njegovo „baš me bilo briga“ može značiti samo da je te 1998-1999 Vučić bio bezbrižan usred rata na Kosovu i akcije NATO-a protiv Srbije.

Rat na Kosovu završio se porazom. Redom su se ljudi iz državnog i vojnog vrha posle tog rata našli pred sudom i potom u zatvoru zbog zločina nad kosovskim Albancima. Po Srbiji su u masovnim sekundarnim grobnicama zakopavani ili potapani leševi s Kosova. Bombe NATO-a rušile su zgrade i infrastrukturu širom zemlje. Ginuli su netom regrutovani srpski vojnici. A Vučić, bezbrižan.

Ako je istina da je tada bio pod sankcijama, i ako su mu one bili uvedene pre bombardovanja, onda ga je u najmanju ruku moralo biti briga jer je to bila najava onoga što će uslediti. Ako je pak pao pod sankcije u vreme bombardovanja Srbije, onda ga nije smelo biti baš briga jer su te sankcije bile deo paketa koji se sručio na Srbiju i razorio je. Konačno, ako je sankcije izmislio, to znači da je naprosto zaboravio sve što se dogodilo 1998-1999.

Jer da pamti, i da ima obzira, te da ga nije baš briga za uništene živote, bilo čije, uključujući i srpske dakle, on to ne bi mogao da izgovori. Ali puka želja da se solidariše u gluposti i bezobzirnosti s Vulinom, večitim ministrom u režimu s Vučićem na čelu, bila je dovoljna da pregazi preko više hiljada žrtava i na Kosovu i u Srbiji te 1998-1999, za koje će mirno reći da ga je baš briga.

Mi još ne znamo šta je sve spakovano sa sankcijama Vulinu u paketu koji se upravo sprema za isporuku Srbiji. Ali, sam Vučić kaže da njemu taj paket liči na onaj iz 1998-1999. I onda mangupski dodaje – i ako je tako, baš me briga. Vredi li sad da mu viknemo da je nas briga, a da se on već pokazao u takvim situacijama sa sankcijama kao neuračunljiv?

Ne vredi naravno. Jer njega je baš briga, što znači da on nikoga ne čuje i ne sluša.

Ostavimo ga za trenutak, tako zaljubljeno zagledanog u sebe, i prepustimo se (manje-više) utemeljenim) spekulacijama. Vučić kaže da su Vulinu sankcije isporučene zbog njegove, Vučićeve a ne Vulinove, odluke da ne uvede sankcije Rusiji. Može se pomisliti da je to skretanje pažnje. Jer, na Kosovu upravo bukti afera slična onoj u Makedoniji od pre pet godina. U javnost stižu u nastavcima snimci telefonskih razgovora koji kompromituju Kurtijevu stranku zbog saradnje sa Srpskom listom, odnosno Vučićem.

Davne 2017. puštanje sličnih snimaka, što se kod nas zvalo makedonski scenario, bilo je uvod u rušenje decenijskog premijera (i Vučićevog i Orbanovog prijatelja) Nikole Gruevskog. Da li to sad neko hoće da sruši spolja Kurtija zbog njegove loše politike prema Srbima, pogotovo na severu Kosova? Nije nemoguće. Ali, onda je moguće da iz istog razloga (očajno loše srpske politike prema Kosovu) drma i Vučića u Srbiji. Treba se podsetiti i da se ovde nagađalo o krišom snimljenim razgovorima koji mogu kompromitovati Vučića (a onda je Stefanović mirno sišao sa scene).

To bi bio jedan rukavac spekulacije, ako pretpostavimo da je nekome spolja zaista stalo da smiri i sredi stanje na Kosovu. (Što nije previše izvesno.) Drugi rukavac bi mogao ići u smeru Ukrajine. Pritisak na Vučića, a to je smisao sankcija protiv Vulina, jesu pokušaj da se on, Vučić dakle, privoli na prihvatanje evropske i američke politike sankcija protiv Rusije. Reći sad Vučiću da će se taj pritisak odraziti i na kvalitet i sigurnost života svih žitelja Srbije, nema nikakvog smisla. Jer on nas ne čuje.

Ali, svejedno, reći ćemo i to da je sramota ako se dogodi da Srbija pod pretnjom sankcija uvede sankcije protiv Rusije. Te su se sankcije morale uvesti odmah, bez bilo kakvog pritiska spolja, jer je to naprosto ispravno. Ali na takve, moralne argumente, Vučić će nastaviti da ponavlja – baš me briga.

Peščanik.net, 14.07.2023.

Srodni linkovi:

Ljubodrag Stojadinović – Nakovanj koji pliva

Mario Reljanović – Srbija među botovima II

Saša Ilić –14.000 udaraca


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)