Iz špice za emisiju o Branku Vučićeviću, Vimeo

Iz špice za emisiju o Branku Vučićeviću, Vimeo

Istaknuti sineasta Branko Vučićević, scenarista, publicista, prevodilac, filmski kritičar i autor, preminuo je 18. januara u Beogradu u 82. godini.

Demonstracije protiv Miloševića, foto: Goranka Matić

Demonstracije protiv Miloševića, foto: Goranka Matić

Koscenarista filma “Rani radovi” sa rediteljem Želimirom Žilnikom, nagrađenim 1969. godine Zlatnim medvedom na Berlinalu, Vučićević je autor scenarija za još niz kultnih filmova u bivšoj Jugoslaviji, a posebno je posvećen avangardnoj umetnosti 20. veka.

Rođen 1934. godine u Beogradu, Vučićević je autor ili koautor scenarija za desetak filmova, među kojima je i “Splav meduze” (1980) Karpa Aćimovića Godine, u kojem se pojavljuju Ljubomir Micić i drugi protagonisti umetničkog pokreta Zenit. Bio je i asistent reditelja u filmu “Splav meduze”, a sa Godinom je sarađivao kasnije i na filmu “Veštački raj” (1990), za koji je napisao scenario.

Vučićević je bio i koscenarista sa Dušanom Makavejevim za njegove filmove “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968) i “Montenegro” (1981), kao i filmova “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (1971) i “Slike iz života udarnika” (1972) Bate Čengića. Napisao je i scenario za dokumentarni film “Šumanović – komedija umetnika” (1987) Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića.

Autor je i knjiga “Imitacija zivota” (1992), “Avangardni film 1895-1939” (1984), “Avangardni film 1895-1939 II deo” (1990), “Paper Movies” (1998), “Srpske lepe umetnosti” (2007)… Takođe, bio je i prevodilac sa engleskog (Malinovski, Nabokov, Tven, Vonegat, Dojl, Klark, Betelhajm…).

Vučićević je i jedan od aktera filmova “Zabranjeni bez zabrane” (2007) Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića o jugoslovenskom crnom talasu, kao i njihovih filmova “Šta hoće ti ludaci?” (2007) i “Osvajanje slobode” (2007), te televizijskog filma “Dvorišni razgovori”, u režiji Dragomira Zupanca, koji opisuje razgovore Vučićevića sa poznatim filmskim autorima i drugim saradnicima i prijateljima, koje je vodio u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju. Među učesnicima su i Makavejev, Velimir Ćurgus Kazimir, Boris Miljković, Ljubomir Kljakić, Karpo Godina, Dragan Babić, Milutin Petrović, Ranko Munitić, Vladica Milosavljević, Goran Gocić, Mića Stojanović…

Raznovrsan i bogat opus Vučićevića, koga je Ranko Munitić svojevremeno nazvao “očitim potomkom Alfreda Žarija i Luisa Kerola”, karakteriše specifičan tretman nasleđa modernizma i umetničke avangarde 20. veka (kreativni montažni metod, inovativno tretiranju teme i ideja istorijske avangarde…). Za sebe je govorio i da je “tihi član” Fluksusa, čije je ideje širio u sopstvenim krugovima, prevodio manifeste i pisma, koji su se pojavljivali u časopisu “Rok”…

U poznim godinama govorio je da je svoju životnu devizu “Sve je film” zamenio jedinom ispravnom: “Sve je dizajn”.

SEEcult.org, 18.01.2016.

Foto: Karpo Godina

Foto: Karpo Godina

Uputstvo za upotrebu

(iz knjige Srpske lepe umetnosti Fabrike knjiga)

Udovica Isaka Babelja se u svojim memoarima, pedesetak godina kasnije, i dalje čudi pokojnom suprugu što je usred Staljinovog Velikog Terora odlazio kod prijatelja Ejzenštejna pa su se kao ludi na brašno cerekali gledajući iz Meksika donesenu buvlju svadbu: buvu-mladoženju u fraku, buvu-mladu u belim čipkama, ulickane buve-svatove. A valjda je bilo i buva-muzikanata. Gotovo sam siguran da je spisateljsko-rediteljski duet pri tom falš a gromoglasno pevao La Kukaraču ili nešto iz tog žanra. Što god se duetu može zameriti, od manjka pameti nisu patili. A, opet, vreme ozbiljno a oni se glupiraju. Jedan je ubrzo dobio metak u potiljak, drugi kroz deset godina umro od “prskanja damara”. I tako se uozbiljili.

Vimeo – Špica za emisiju o Branku Vučićeviću

REČ – Život i smrt nadrealističkog filma

Fabrika knjiga – Branko Vučićević

Branko Vučićević na Peščaniku

Peščanik.net, 19.01.2016.

Srodni link: Bora Ćosić – B.V. (1934-2016)