Cipele projektili lišile su predsednika Buša dostojanstva, a njihovog vlasnika oterale u zatvor. Ali najpoznatije cipele na svetu donele su sreću jednom turskom fabrikantu.

Ramazan Bajdan, vlasnik istanbulske kompanije Baydan Shoe zatrpan je porudžbinama iz svih krajeva sveta, pošto je utvrđeno da je njegova kompanija proizvođač crnih kožnih cipela kojima je irački novinar Muntazar al-Zaidi gađao Buša na konferenciji za novinare održanoj prošle nedelje u Bagdadu.

Bajdan je zaposlio 100 novih radnika kako bi proizveo naručenih 300.000 pari cipela – model broj 271 – što je više nego četvorostruka prosečna godišnja prodaja. Porudžbine su usledile kao rezultat podrške Zaidijevom činu.

Porudžbine uglavnom stižu iz Sjedinjenih Država i Britanije, i iz susednih muslimanskih država. Oko 120.000 pari je poručeno iz Iraka, a kompanija iz Sjedinjenih Država je naručila 18.000. Britanska firma se navodno ponudila da bude distributer za Evropu. Taj model se u Turskoj prodaje od 1999. po ceni od oko 30 evra. Veliki porast potražnje zabeležen je u Siriji, Egiptu i Iranu, gde je najveće udruženje proizvođača obuće Zaidiju i njegovoj porodici ponudilo doživotnu zalihu obuće.

Kako bi se prilagodio raspoloženju tržišta Bajdan planira da preimenuje taj mode u Bušova cipela ili Baj baj Buš.

„Ove cipele prodajemo već godinama, ali zahvaljujući Bušu, porudžbine pristižu strahovitom brzinom. Platili smo čak i marketinšku agenciju koja će se pobrinuti za televizijske reklame,“ kaže on.

Zaidi je u pritvoru od incidenta sa bacanjem cipela, a tvrdi se da je teško prebijen. Predstoji mu moguća zatvorska kazna za uvredu stranog lidera. Navodno se izvinio i zatražio pomilovanje od iračkog premijera, Nurija al-Malikija.

 
The Guardian, 22.12.2008.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 22.12.2008.