Predsednik Ugo Čavez je nakon svoje najneubedljivije izborne pobede – pored još uvek snažne podrške od 55 posto birača – u ponedeljak pozvao telefonom svog izazivača i apelovao na nacionalno jedinstvo. Ali nema mnogo izgleda da će biti ustupaka opoziciji, uprkos njenom relativno dobrom rezultatu.

Prema 97 procenata prebrojanih listića, g. Čavez je pobedio sa 8 miliona glasova, u odnosu na 6,4 miliona glasova i 44 procenta za njegovog rivala, Enrikea Kaprilesa Radonskog, što ove izbore čini najtesnijom trkom otkad je g. Čavez izabran 1999. Na prošlim izborima 2006, g. Čavez je pobedio sa razlikom od 26 procenata.

I g. Čavez i g. Kapriles spomenuli su ovaj telefonski poziv na Tviteru, govoreći o jedinstvu i međusobnom uvažavanju. To predstavlja svojevrsnu promenu, naročito za g. Čaveza, koji je tokom kampanje svog protivnika redovno nazivao „propalicom“ ili „malim jenkijem“. Na konferenciji za novinare u ponedeljak, šef izbornog štaba g. Kaprilesa, Armando Briket, spomenuo je da je g. Kapriles rekao da mu se g. Čavez tada prvi put obratio po imenu.

Međutim, nije bilo nagoveštaja blažeg tona na konferenciji za novinare koju je održao predsednik narodne skupštine, Diosdado Kaelo, visoki funkcioner partije g. Čaveza, koji je glasove za g. Čaveza nazvao „gromoglasnom većinom“.

„Sada neki ljudi, opozicija, kažu da treba uvažavati šest i nešto miliona ljudi koji su glasali protiv vlade“, rekao je g. Kabelo. „Molim vas! Ne zaboravite na onih osam miliona koji su glasali za Čaveza.“

Šestogodišnji mandat g. Čaveza počinje u januaru, nakon 14 godina na vlasti. Ali postoje nedoumice o nekim aspektima njegovog plana.

U nedelju uveče rekao je kako planira da povede državu na put „socijalizma za 21. vek“ – ali još nije objasnio šta to znači.

Analitičari kažu da bi ovo moglo da obuhvata proširenje državne kontrole na nove delove privrede, možda kroz novi talas eksproprijacija privatnih kompanija.

Verovatno će se dodatno razvijati sistem hiljada takozvanih komuna, okružnih saveta koji bi trebalo da podstiču iskonsku narodnu demokratiju, kroz otvaranje kolektivnih preduzeća. Međutim, g. Čaveza bi mogle da osujete predstojeće ekonomske nedaće, za koje neki ekonomisti tvrde da bi mogle da znače oštre rezove u državnoj potrošnji, devalvaciju valute i porast inflacije.

Država je upotrebila ogromno povećanje potrošnje da podstakne ekonomiju i učvrsti podršku pred izbore, tvrdi Rikardo Hausman, direktor Centra za međunarodni razvoj na Harvardu. Istovremeno, upotrebila je kontrolu cena i jeftinu uvoznu robu da potisne inflaciju.

„Naduvali su predizborni balon koji će se sada izduvati“, kaže g. Hausman, koji je podržao g. Kaprilesa. On predviđa recesiju koja bi mogla imati političke posledice. „Mislim da će vrlo brzo uslediti razočaranje u Čaveza“, kaže on.

Zdravstveno stanje g. Čaveza predstavlja krupno pitanje. Borio se protiv raka i bolest ga je primorala da proredi nastupe u kampanji. Ali odbija da preciznije govori o svojoj bolesti, uključujući i kog je tipa i koji organi su zahvaćeni. To je dovelo do nagađanja da će možda biti previše bolestan da upravlja državom i da će na kraju morati da podnese ostavku.

G. Čavez je izgradio vrlo centralizovanu i personalizovanu administraciju u kojoj on sam donosi najvažnije odluke, a neki simpatizeri doživljavaju ga skoro kao spasitelja. Takva kombinacija ne odlikuje nikog iz njegovog okruženja, što bi moglo da iskomplikuje proces predaje vlasti.

Ako predsednik umre ili podnese ostavku u prve četiri godine svog mandata, ustav propisuje nove izbore. U slučaju da se zdravstveno stanje g. Čaveza pogorša, ova odredba mogla bi da pruži novu priliku opoziciji za mesto predsednika.

Francisko Rodrigez, ekonomista iz Bank of America Merrill Lynch, pretpostavlja da bi g. Čavez mogao da predloži izmenu ustava, tako da potpredsednik, koga bira predsednik, zamenjuje predsednika do kraja mandata. Ako opozicija bude oslabljena ovim porazom, takva promena bi mogla osvojiti neophodnu podršku građana.

„Možda uhvati opoziciju nespremnu i progura to bez prevelikog otpora, i onda bi kontrolisao pitanje naslednika“, kaže g. Rodrigez.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Ramon Giljermo Aveledo, vođa opozicione koalicije koja je podržala g. Kaprilesa, rekao je da su izbori u nedelju bili čisti, ali ne i pošteni, jer je g. Čavez, kako je rekao, obilno koristio državna sredstva u promociji svoje kampanje.

G. Aveledo je rekao da koalicija željno iščekuje izbore za državne guvernere u decembru: „Jedini rizik za opoziciju jeste da odustane“, rekao je on.

Ono što se neće promeniti jeste spisak međunarodnih simpatizera i protivnika g. Čaveza. Venecuela je veliki dobavljač nafte za SAD, ali politički odnosi su zategnuti. G. Čavez kritikuje SAD kao imperijalističku silu rešenu da nametne svoje interese u Latinskoj Americi i drugde. U ponedeljak je portparol Bele kuće, Džej Karni , priznao da postoje „razlike sa predsednikom Čavezom“, ali je „narodu Venecuele“ čestitao mirne izbore.

Kuba je poslala poruku podrške g. Čavezu, koji pomaže kubansku privredu jeftinom naftom. Predsednik Raul Kastro čestitao je g. Čavezu u poruci objavljenoj u Granmi, kubanskim državnim novinama, rekavši da ova nova pobeda pokazuje snagu njegove revolucije „i podršku koja ona ima u narodu“.

 
William Neuman, The New York Times, 08.10.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 11.10.2012.