Mart je u Pekingu vreme za godišnji skup Svekineskog narodnog kongresa (SNK), parlamenta za automatsko usvajanje zakona, i sastanak Narodne političke konsultativne konferencije (NPKK), još simboličnijeg „savetodavnog tela“, sastavljenog od malih partija i uticajnih pojedinaca. Zajedno, ova „Dva skupa“ (ili lianghui, kako ih zovu u Kini) dovode desetak hiljada poznatih ličnosti, delegata, njihovih pomoćnika i novinara u naš ionako pretrpan grad.

Ove godine skupovi kao da izazivaju manju gužvu. Saobraćaj se odvija bez zastoja, a zagađenje vazduha je veće nego ikada pre. To je dobar primer kognitivne disonance, mentalne gimnastike koja podrazumeva prihvatanje dubokih paradoksa, veštine koju čovek mora da savlada da bi živeo u Kini i stekao neku ideju o njenom društvu. A ovogodišnja Dva skupa su još jedan podsetnik na duboke protivrečnosti koje prožimaju kinesko društvo.

Prošle godine kineski društveni mediji su brujali o delegatskoj haute couture: Burberry torbe, Hermes kaiševi i Emilio Pucci suknja-pantalone. Ove godine prestonicom je zavladala atmosfera štednje, kao deo inicijative novog predsednika i šefa Komunističke partije, Si Đinpinga, koji želi da pročisti kinesku politiku.

Si je naredio ukidanje raskošnih ceremonija i zabranio zaustavljanje saobraćaja da bi se ulice raščistile za visoke zvanice. Skupa francuska vina, jastozi i supe od ajkulinih peraja više nisu na meniju, a zamenile su ih kantine sa „četiri jela i jednom supom“, bez alkohola. Poslanici su odeveni mnogo skromnije i jednoličnije. Govorka se čak i o kolektivnom službenom prevozu za delegate.

Za to vreme propagandni sistem radi punom parom, ističući demokratsku i egalitarnu prirodu skupova i pokušavajući da „vrati narod“ u naziv Narodna Republika Kina. Mediji su puni priča o narodskim delegatima i statističkih podataka o zastupljenosti običnih ljudi u ovim forumima. Govore nam da među ovogodišnjim delegatima ima više žena, mladih, migrantskih radnika, seljaka i manjina, sa 699 poslanica u SNK, na primer, što ovo zakonodavno delo čini rodno ravnopravnijim od američkog kongresa ili japanskog parlamenta.

Uzmimo dve „obične delegatkinje“ koje su nam predstavljene na konferenciji za novinare 10. marta. Liu Li, „najlepša maserka u Kini“, migrantska je radnica iz Sjamena, a izabrana je kao predstavnica svog rodnog kraja – provincije Anhuej. Među njenim predlozima za SNK su bolji standardi za masažu stopala.

Njenu koleginicu, dvadesetogodišnju delegatkinju Tie Fejan, na internetu su proglasili „najlepšom devojkom rođenom posle 1990“. Ova radnica na naplatnoj rampi iz provincije Junan, koja je izabrana jer je navodno spasla dva davljenika, ispunjava sve uslove – mlada migrantska radnica, pripadnica nacionalne manjine Hui, čak je usvojila napuštenu bebu – mada priznaje da ne zna koje su dužnosti delegata.

Ali ovo je samo dekor, šareni zastor iza kojeg se kriju pravo bogatstvo i moć koji danas kontrolišu kinesko društvo. Zapravo Dva skupa predstavljaju najveće svetsko okupljanje megabogatih. Nešto kao Davos na steroidima.

Kako piše Financial Times, najmanje 135 milijardera prisustvuju kao delegati SNK ili NPKK (što je 17 odsto više nego prošle godine), pri čemu se tu ne računaju obični milioneri kao što su Džeki Čen ili Jao Ming, inače obojica delegati NPKK. U oštroj nepodudarnosti sa pričama na državnim medijima, da nema smeštaja u luksuznim hotelima i da su svi morali da ponesu svoje četkice za zube, mnoštvo službenih automobila sa zatamnjinim staklima koji krstare ispred luksuznog hotela sa 5 zvezdica Grand Millennium daje sasvim drugačiju sliku.

Nije iznenađujuće to što je po drastičnoj nejednakosti primanja Kina danas jedna od vodećih zemalja sveta. Dok kineski poljoprivrednici i migrantski radnici u proseku zarađuju ispod 1.500 dolara godišnje, prošle godine je otkriveno da imetak šire familije Si Đinpinga prevazilazi 376 miliona dolara, što nije ništa u poređenju sa porodicom odlazećeg premijera Vena Žibaoa, čije se bogatstvo procenjuje na 2,7 milijardi.

U današnjoj Kini kolo vodi „crvena aristokratija“ – neformalni savez političara-kolenovića i njihovih poslovnih doglavnika. A da bi bili sigurni da im je plen na bezbednom, milioni dolara „vrućeg novca“ svake godine se iznose iz zemlje. Neki kao zaštitu imaju strane pasoše. Prema hongkonškom dnevnom listu Oriental Daily, više od polovine delegata SNK i NPKK ima ili pasoš ili boravišnu dozvolu neke druge zemlje.

Vlast je skoncentrisana u Komunističkoj partiji Kine, njenom Politbirou i Centralnom komitetu. Tu imamo grupu muškaraca istesanih od istog elitnog materijala. Ne samo što tu nema migrantskih radnika, nego nema ni manjina, a od dvadeset petoro članova ovog vladajućeg tela, samo su dve žene. Žena uopšte nema u novom sedmočlanom Stalnom komitetu.

Zapravo, podaci otkrivaju da je među najvišim kadrovima kineske politike sve manje žena i predstavnika manjina. U ovogodišnjoj „tibetanskoj delegaciji“ SNK su Vang Huning, član Polibiroa iz Šangaja, i Čang Sjaobing, direktor China Unicoma i partijac iz Pekinga, što je deo prakse postavljanja Han Kineza iz elite u delegacije sa manje članova.

Ove godine, kao i prethodnih, delegati će na Dva skupa razmatrati niz novih predloga za unapređenje kineske životne sredine, uključujući i smanjenje zagađenja vazduha i vode. Kako bi dala dobar primer, NPKK je odlučila da ove godine ne koristi ni jeftini reciklirani papir, nego da ga potpuno izbaci, pa su predlozi i govori prvi put distribuirani elektronski. To neće mnogo pomoći da se rasteraju smrdljivi otrovni gasovi koji ove zime obavijaju Peking.

U poslednje vreme sunce se ovde retko promalja, pa mnogi stranci pakuju kofere. Građane po izlasku na ulicu najčešće dočekuje odvratna mešavina smoga, magle, a sada i peska. U januaru i februaru smo imali rekordan niz dana kada je vrednost zagađenja prevazilazila merljivi indeks zagađenja, koji ide do 500 (očitavanja iznad 300 američka Agencija za zaštitu životne sredine smatra „opasnim“ i proglašava „vanredno stanje“). Dvanaestog januara, pekinški indeks je prešao rekordnih 993 podeljaka.

Prema jednom izveštaju to je kao da živite u aerodromskoj pušačkoj kabini. Nekoliko međunarodnih škola čak je podiglo ogromna, filtrirana plastična zaštitna zvona iznad svojih sportskih terena. Moja deca nemaju tu sreću i u njihovoj školi zagađenje dostiže 250.

Međutim, poput proleća, Dva sastanka uvek donose nadu. Ovogodišnji skupovi stavljaju tačku na smenu rukovodstva, koja se u Kini obavlja jednom u deset godina, sa novom grupom lidera koji obećavaju da će razmrdati politiku. U svom pristupnom govoru, Si je priznao da Komunističkoj partiji Kine predstoje „mnogi ozbiljni izazovi“, uključujući korupciju i gubljenje dodira sa običnim narodom. Istakao je da kako „bismo iskalili čelik, moramo biti jaki“ i upozorio da je „naša odgovornost teža od planine Tai, i put koji nas čeka je veoma dug“.

Prerano je prognozirati da li će Si Đinping prevesti svoj narod preko planine interesnih grupa i ostvariti, kako kaže, „kineski san“. Za sada sve ide ustaljenim tokom, samo bez kavijara i svežeg vazduha.

 
Inside Story, 13.03.2013.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 17.03.2013.