Skup u režiji ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića “Istorija i nasleđe za miroljubivi svet” okupio je u Beogradu predstavnike 40 zemalja pokreta nesvrstanih. Miroljubivi naziv konferencije i sastav učesnika, međutim, stoje u izvesnom neskladu – reč je, pre svega, o predstavnicima onih država koje se ističu po svom dikatatorskom maniru, masovnim kršenjima ljudskih prava i izazivanju sukoba. Spomenimo samo par najzvučnijih imena članica pokreta nesvrstanih poput Irana, Libije, Mjanmara (Burme), Severne Koreje, Somalije, Šri Lanke, Venecuele, Pakistana i Nigerije. Nigerijski ministar inostranih poslova, koji je na skupu govorio posle Jeremića, vlasnik je izjave iz februara ove godine – da u njegovoj zemlji ne postoji ni gej, ni lezbejska, ni biseksualna, ni transseksualna zajednica.

Ovaj skup, prema planu srpske vladajuće elite, predstavlja i pripremu za održavanje samita u Beogradu 2011. godine, kojim bi se obeležilo pola veka od osnivačkog skupa pokreta. Beograd bi organizovao taj skup sa zemljama Jugosfere, koje su najavile da će o tome razgovarati  sa Srbijom na marginama generalne skupštine Ujedinjenih nacija, krajem septembra u Njujorku. Postavlja se pitanje zbog čega nisu došle u susednu Srbiju na skup posvećen toj temi, nego planiraju da o tome „ćaskaju“ na marginama sastanka u dalekom Njujorku, krajem meseca. Jedini najavljeni učesnik iz zemalja bivše Jugoslavije, Budimir Lončar, savetnik predsednika Hrvatske, iznenada se razboleo i u poslednjem trenutku otkazao učešće. Ostao je usamljeni predsedavajući Jeremić sa svojom savetnicom iz doba „nesvrstavanja“, Sonjom Liht, naspram desetina egzotičnih predstavnika zemalja sa dugom istorijom „pretnji po miroljubiv svet“.

Srbija je intenzivirala svoje diplomatske aktivnosti do te mere da je istoga dana, nakon 25 godina, u Srbiju došao i ministar odbrane Kine. O čemu se može razgovarati sa prvim čovekom tromilionske, najbrojnije vojske na svetu? Vratimo se samo par dana unazad i nizu nastupa Srbije pred svetom.

Nakon što su predsednik Tadić i ministar vojni Šutanovac dogovorili da „uvaljaju“ oružje libijskom diktatoru Moameru El Gadafiju, u Srbiji je za vikend proglašen dan žalosti zbog pogibije radnika u fabrici oružja “Prvi partizan”. U zemlji koja svoju šansu za privredni oporavak vidi u razvoju proizvodnje i izvoza oružja –ko sme da se usudi da pozove ministra odbrane i direktora fabrike oružja da daju ostavke?

Još jedna tragedija dogodila se za vikend. Na Ohridskom jezeru potonuo je brod “Ilinden”. Tom prilikom  stradalo je petnaest bugarskih turista. Makedonski ministar transporta, Mile Janakievski, istoga dana podneo je ostavku – iz moralnih razloga.

Moralni razlozi, međutim, nisu sprečili Tadića i Šutanovca da odu u posetu Gadafiju, u pratnji čuvenog generala „kosovske trojke“, Mladenom Ćirkovićem, čija su dva ratna druga – generali Pavković i Lazarević, po presudi Haškog suda na odsluženju kazne zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu. General Ćirković nosi titulu zamenika načelnika generalštaba, ali je on i bivši šef kasarne u Leskovcu u vreme pogibije dvojice vojnika 2004. godine, koja se desila pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima. Jedan od stradalih vojnika bio je vozač generala Ćirkovića, a prema tvrdnjama oca poginulog vojnika, osim Ćirkovića, njegov sin često je vozio i Ratka Mladića. U svakom slučaju, srpske vojnike u prvim redovima parade, upriličene povodom jubileja Gadafijevog četrdesetogodišnjeg opstanka na vlasti, predvodio je upravo general Ćirković. Jugo-nostalgično.

Kina hoće srpsko oružje. Čuveno u celom svetu. Šutanovac i ministar vojni iz daleke Kine su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu ukazali na tradicionalno prijateljske odnose dve države, saglasivši se da bilateralna vojna saradnja doprinosi i učvršćivanju veza dva naroda. Ministar odbrane Kine sastao se i sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem. Svi su još jednom ponovili da treba razvijati vojnu saradnju između dve zemlje, ali i zabludu da je Kosovo moguće vratiti u sastav Srbije. Kina će nam tu biti od pomoći, obećao je ministar kineske armije. Da li je kineski kolega, međutim, obavestio srpske zvaničnike o mogućnosti da Kina prizna kosovske pasoše, ostalo je na “marginama” sastanka.

Učesnicima konferencije “Nasleđe i istorija za miroljubivi svet” danas su uručeni originalni srebrnjaci, izrađeni pre dve decenije povodom Devetog samita nesvrstanih održanog u Beogradu. Izvestan broj srebrnjaka je preostao iz te 1989. godine, pa ih je Narodna banka Srbije ustupila Ministarstvu spoljnih poslova da ih pokloni učesnicima današnje konferencije. Lep i romantičan gest.

 
Peščanik.net, 08.09.2009.