Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Ako vam je smetalo što nas premijer u svakoj prilici kritikuje, evo i jedne dobre vesti: sada se kineskoj televiziji pohvalio nama. Dobro, ne baš nama svima, već samo ženama i sportistima, ali i to je neki napredak. Sumnjivog kvaliteta kao i sve ostalo.

Premijer, koji inače ima kompulsivnu potrebu da govori ružno o građanima svoje zemlje, rekao je da „imamo“ pametne i šarmantne žene koje brinu o sebi i uvek su lepo odevene (a zatim i pozvao Kineze da dođu i sami se u to uvere), kao i da smo u nekim sportovima, na primer u fudbalu, toliko dobri da nismo izgubili nijednu utakmicu već deset godina (nadam se da nije pozvao da i to provere).

I naravno, pošto nije naviknut da nas hvali, to je uradio isto onako kao i kada nas kudi: podacima koji su ili subjektivni i pristrasni ili lako proverljivo – netačni.

I mada ovom prilikom, za promenu, nije nameravao nikoga da uvredi – većina stanovništva bi ipak mogla da se nađe uvređenom.

Mogli bi da se uvrede oni koji se pomenutim sportovima bave kao i svi oni koji te sportove prate i vole – jer im je ponižavajuće što ih premijer nepotrebno lažno predstavlja. Osim toga, mogli bi posumnjati da, ako premijer u ovako benignoj stvari tako olako preteruje, onda to isto možda radi i kada govori o, u novijoj istoriji, nezabeleženim uspesima ove vlasti?

A mogle bi da se uvrede i žene jer ih premijer hvali na način koji deluje kao da ih podvodi. Doduše, ako mogu radnici da istrpe kad ih premijer hvali kao jeftinu robu (jeftino! još malo pa nestalo!) ili deca kad ih šalje na rad, a ne na školovanje, mogu valjda i žene da nađu razumevanje za premijera. Da je na njihovom mestu, on bi ga našao.

Jer on i inače svima stalno preporučuje „da se stave u tuđe cipele“. Dobro, kada bi savete za javni nastup primao na srpskom možda bi preporučivao da se bude u tuđoj koži, da se neka stvar ili pojava sagleda i iz drugog ugla, tuđim očima. Ili da se treba staviti na mesto nekog drugog. Pa premijer to stalno radi. Čas se stavi na mesto sudije, čas tužioca ili ministra za ovo ili ono, a sada će to opet da uradi samo da vam pokaže kako treba. Doduše, neće se staviti na mesto žena, radnika, nezaštićenih, samohranih, nezaposlenih… nego na mesto predsednika države, ali ne možete reći da se ne trudi da promeni perspektivu.

Peščanik.net, 15.05.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)