Veroučitelj i predsednik Udruženja građana „SNP Naši“ iz Aranđelovca Ivan Ivanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora gradske biblioteke „Sveti Sava”, potvrđeno je u ovoj ustanovi, uz napomenu da je za dodatne informacije o tome kada je i na osnovu čega doneta ovakva odluka nadležan osnivač – opština u kojoj vlast čini mešovito udruženje naprednjaka, socijalista, Dinkićevih ideološki ravnodušnih te dugogodišnjih finansijskih i političkih mentora aranđelovačke falange iz redova DSS Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velje Ilića, sa čije se kadrovske liste Ivanović i probio do opštinske skupštine.

U nadležnoj opštini, međutim, nije bilo voljnih da podignu slušalicu.

Udruženje građana „Naši“ osnovano je sredinom dvehiljaditih, po uzoru na istoimenu asocijaciju omladinskih paramilitarnih odreda koja deluje u Rusiji. Osim humanitarnim, aranđelovački našisti bave se i ideološkim radom sa pravoslavnom omladinom i starijim sugrađanima. „Niko nas ne plaća”, saopštio je svojevremeno Ivanović, „Skupljamo humanitarnu pomoć i štitimo srpske interese u Srbiji”. Teme su, uglavnom, slične sa onima kojima se bave ruske kolege – nasilni progon političkih neistomišljenika, opravdan brigom za nacionalne interese; nasilni progon seksualnih i rasnih/etničkih manjina, opravdan brigom za zdravlje i čistoću nacije čiji biološki opstanak ugrožavaju; promocija verskih dogmi kao platforme za političku sabornost i nacionalni preporod.

Za razliku od ruskih uzora srpski neofašisti nemaju zajedničkog oca, već niz manje-više nedoraslih staratelja regrutovanih uglavnom iz jeftine patriotske publicistike, sa fudbalskih stadiona i opštinskih stranačkih odbora. Tek će u retkim prilikama u protekloj deceniji, posebno u vreme Koštuničinog mandata te pomirenja demokrata i socijalista, ti karikaturalni likovi ostaviti trag do ponekog ministarskog kabineta i profesorske katedre u prestonici, sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao ključnim ideološkim fikserom.

„Imamo mnoge prijatelje”, odgovor je koji je Ivanović često davao medijima u toj početnoj, blagotvorno opskurnoj fazi rada. Među mnogobrojnim prijateljima Naših nalazi se i advokat odbrane Radovana Karadžića, Goran Petronijević, po svoj prilici zaslužan za dugogodišnje izvrgavanje pravde u vezi sa pokušajem zabrane ultradesničarskih organizacija, među kojima je i udruženje aranđelovačkog veroučitelja – sa promenom naziva, spajanja i ukidanja pojedinih organizacija, sve do otkrića da je SNP Naše nemoguće zabraniti jer nisu formalno ni registrovani.

Sazrevanje nove generacije kadrova odgajanih u mraku obznanio je Ivanović februara ove godine, na skupu u centru Beograda organizovanom „za slobodan Kosmet”, kada je obećao da će svako ko bude izgovorio da su Kosovo i Metohija nezavisni ostati bez glave.

Kao svojevrsni zavet u čast inicijacije pokreta Naši, Ivanović se letos po ulasku u opštinsku vlast javno obavezao da će se „i dalje boriti protiv nastupa Peščanika u tom gradu”. Slavu borbe protiv Peščanika Ivanović je opisao u knjizi „Aranđelovački slučaj Peščanik – svi smo mi Naši”.

Drugo značajno obećanje sugrađanima – da Aranđelovac dobije ulicu Ratka Mladića – nije moguće ispuniti vaninstitucionalnom procedurom, no uz poverenje koje mu je ukazano imenovanjem na čelo opštinske ustanove kulture, put kroz državnu birokratiju Ivanoviću će sada biti daleko lakši.

Osvit je to novog doba za članove biblioteka.

 
Peščanik.net, 29.10.2012.