Run History, biblijski maraton, foto: Amos1947/Wikimedia Commons
Run History, biblijski maraton, foto: Amos1947/Wikimedia Commons

Razumem ljude koji su danas osetili olakšanje, čak radost, zbog nove vlade koja treba da se formira. Ali mnogo je teže pridružiti se pompeznim i detinjastim preterivanjima koja Izrael opisuju kao zemlju koja izlazi iz mraka na svetlost, iz ropstva u slobodu, kao da je s vlasti pao Aleksandar Lukašenko, a ne Benjamin Netanjahu.

Oba tabora su u stanju histeričnog preterivanja – niti je kraj sveta to što Netanjahu odlazi, niti sada odlazimo u raj. Tabor koji mrzi Netanjahua, koji zanemaruje njegove uspehe i fokusira se samo na njegove promašaje, skakaće od sreće večeras, možda obučen u gradski bazen. Žao mi je što kvarim veselje, ali Netanjahuovu vladu će zameniti druga desničarska vlada. U Izraelu će svanuti novi dan koji će biti isti kao prethodni.

Razumem radost zbog odlaska Likuda s vlasti, s obzirom na broj njegovih pajaca i muljatora i načina na koji su vladali. Poslednjih godina to je bila vlast jednog čoveka. Prizor ministarke saobraćaja Miri Regev koja odlazi iz naših života zaista je ravan blaženstvu. Nova vlada će predstaviti efikasniju i impresivniju ekipu ministara, od kojih će neki stvarno probati da poštenije rade svoj posao. I to je ono što raduje. Ali crni oblak nad nama ostaje: desnica smenjuje desnicu. Desnica bez Netanjahua će samo zameniti desnicu sa Netanjahuom, a obe te vlasti su surove i okrutne.

Pre nego što pristalice levice poveruju u huškačku kampanju Bibijevih pristalica o tome da dolazi „vlada radikalne levice“, molim vas da se vratimo u stvarnost: desnica će vladati bez ograničenja i u ovoj vladi. Nije u pitanju ni vlada jedinstva ni vlada promene, govorimo o vladi desnice. To vidimo već u procesu njenog formiranja: partiju levice Meretz i laburističku Avodu niko nije pozvao na pregovore. Udelili su im ministarstva saobraćaja i zdravlja i dali nešto bakšiša arapsko listi Raam, za koju sumnjam da uopšte pripada levici.

Ministar spoljnih poslova Jair Lapid će putovati svetom da se slika sa drugim državnicima, šarmirajući sve one koji toliko žele da vide drugačiji Izrael. Biće to još jedna iluzija poput onih koje je stvarao njegov prethodnik u ulepšavanju Izraela, Šimon Peres. Ne samo zbog ove vlade, već i po svojim stavovima Lapid pripada desnici. On će se složiti sa svim potezima nove desničarske vlade, jer nema razloga da se žali. Oko značajnih tema brat Benet će ostvariti planove brata Lapida i obratno. Prava bratska zajednica.

Kada govorimo o ministru finansija, Avigdoru Libermanu, bolje da ne govorimo previše. Nikada u istoriji Izrael nije imao tako desnog i pokvarenog ministra finansija. Ministar pravde Gidon Saar i ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked biće ružno lice ove vlade. Tu neće biti čak ni privida saosećanja i humanosti, a kamoli jednakosti za sve nejevreje u ovoj zemlji. Ministar bezbednosti Beni Ganc je već zadavio Gazu onako kako to niko pre njega nije.

I iznad svega pobediće premijer Naftali Benet, koji kao bivši ministar odbrane već ima iskustvo jednog strašnog rata u Gazi, od koga je odvraćen zbog otmice i ubistva trojice Jevreja na Zapadnoj obali, ali kojem će se on ponovo radosno vratiti.

Teme kao što su Iran, zakon o nacionalnosti, vladavina prava, budžet, bezbednost i naselja na okupiranim teritorijama će se obrađivati na način na koji je to činila i prethodna vlada. U Evijataru, ilegalnoj radio stanici na Zapadnoj obali, već mogu da otvore šampanjac. Ovo je loša vlada.

Ostaci nesrećne cionističke levice će sa galerije posmatrati šta se dešava. Niko ih neće shvatati ozbiljno. Oni i nemaju izbora. Predsednik Meretza Nican Horovic će protestovati, predsednica Avode Merav Mihaeli će pretiti, a sekretar vlade će sve to zavesti u protokol. Oni tu nisu veliki igrači.

Kako bi bilo lepo da sve ovo nije tačno. Voleo bih da je u pitanju samo razdražljivost i ogorčenost čoveka koji uvek sluti najgore ishode. Ali na moju veliku žalost, to nije tako.

Haaretz, 03.06.2021.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 03.06.2021.

IZRAEL