Samo u poslednjih godinu dana dosije Žandarmerije upotpunjen je nizom zločina koji se nisu mogli sakriti od javnosti: ubistva, pokušaji ubistva, nasilničko ponašanje neki su od težih prestupa pripadnika ove posebne policijske formacije u Nišu. Osećanja Nišlija najbolje je izrazio transparent koji je lokalna ANTIFA grupa istakla na ulazu u grad a koji jednostavnom porukom raskrinkava prilike: „Dajte nam azilante, evo vam žandarmerija“.

Niš se ponovo našao u žiži javnosti nakon ubistva Vuka Stoiljkovića, dvadesetdvogodišnjeg studenta medicine. Prvi policijski i novinski izveštaji o ubistvu ukazivali su na dvojicu počinilaca, da bi već narednog jutra ime jednog od osumnjičenih bez ikakvog obrazloženja prestalo da se pominje. Njegov otac, poznati niški hotelijer i vlasnik kluba, istovremeno se dovodi u vezu sa istragom o kriminalnim aktivnostima pripadnika Žandarmerije Dragana Dikića, rođenog brata Bratislava Dikića, doskorašnjeg komandanta ove jedinice.

Usledili su masovni građanski protesti pod sloganom dobro poznatim Peščanikovoj publici: „Ako vam je dobro onda ništa“. Učesnici protesta izrazili su sumnju u nepristrasnost istrage i zahtevali više transparentosti u njenom vođenju. Policija je odgovarala da će učiniti sve što može i da će smeniti odgovorne za eventualne propuste, a Aleksandar Vučić je na predizbornom mitingu u Nišu, govoreći o ubistvu Stoiljkovića, obećao da će „pravda stići one koji su taj zločin počinili“.

U međuvremenu se na protestima okupljalo sve manje građana, da bi na kraju potpuno zgasnuli i cela stvar se, kako se to nekada govorilo, vratila u institucije sistema. Ali nešto se ipak promenilo – valjda da bi se Nišlijama pokazalo da se ozbiljno vodi računa o njihovoj bezbednosti – započete su gotovo svakodnevne policijske racije po kafićima, koncertima, restoranima, kafanama. Lično sam se u poslednjih mesec dana bar deset puta našao na mestima u kojima je policija sprovodila raciju. Ni u jednoj od tih prilika ništa nije nađeno, niti je bilo ikakvih problema ili povoda za dolazak policije.

Sami policajci – većinom mladići u ranim dvadesetim – ponašaju su se osorno i drsko, tretirajući građane kao kriminalce koje pretresaju bez povoda, podvikujući i preteći. Ponašanje kakvo nisam video još od 1993.

Ove racije sprovode pripadnici Žandarmerije. Ako se Nišlije zbog toga ne osećaju bezbednije, bar će naučiti da drže jezik za zubima.

  
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 18.04.2014.