Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Kako ćete provesti nadolazeći praznik demokratije? Skromno u krugu porodice ili sa koronom na biralištima?

Ovo što briselske birokrate pompezno nazivaju praznikom demokratije (a što u svojim rođenim zemljama ne bi nazvali ni izborima već prostačkim zaokruživanjem zadatog broja) simbolično pada baš na pomračenje sunca (zbog kojeg je nekada ista ovakva vlast građanima preporučivala da se zabarikadiraju u podrum) ali i sasvim bez simbolike – na smak sveta po revidiranom (tačnom?) tumačenju majanskog kalendara.

Ranije, u prvoj polovini vladavine ove vlasti, ovakav praznik demokratije je padao na svakih godinu i po dana ali je 2016. odložen za četiri godine. Da bi ove godine bio odložen za još četiri nedelje – zbog nedemokratski uvedenog vanrednog stanja. Koje je ukinuto 6. maja, simbolično baš na dan predsedničkih i parlamentarnih izbora 2012. kojima je u Srbiji zapravo i započelo neproglašeno vanredno stanje.

A kad smo već u rubrici „praznik i njegovi simboli“ evo još malo zanimljivosti za neupućene u Briselu. Tradicionalna jela i pića za ovaj praznik su – litar ulja, kilogram brašna i partijski brendirane paštete. Na poklon se daju olovka i upaljač u bojama partije i jedna crvena. Tradicionalni pozdrav u nedeljama pred praznik je „za koga ćete da glasate?“, dok je neformalni otpozdrav obično „sram vas bilo, odakle vam ovaj broj?!“ Kao i većina religioznih praznika i ovaj u sebi sadrži neke paganske rituale. U ovom slučaju to je – žrtvovanje. Tradicionalno to je žrtvovanje plakata protivničkih kandidata, samo što je ove godine uveden nov običaj da se ne diraju bilbordi i plakati onih koji se kandiduju na izborima nego samo onih koji zagovaraju legitiman bojkot. Kao poseban doprinos ovogodišnjoj prazničnoj atmosferi – zabranjen im je i TV spot pod obrazloženjem da diskriminiše predsednika države. Koji nije kandidat na parlamentarnim izborima. Zanimljivost je da isto regulatorno telo nije iz istog razloga svojevremeno zabranilo i mnogo diskriminatorniji i – kao što se pokazalo ubistvom Olivera Ivanovića – mnogo opasniji TV spot za koji tek nije bilo opravdanja da se emituje.

I još jedna trivija za kraj. Prošli ovakav praznik demokratije završen je nezakonitim a nikad procesuiranim rušenjem celog kvarta u Savamali. No, ako se plašite da je i to deo tradicije (tim pre što je i međupraznik predsedničkih izbora završen davljenjem novinara) stvarno nemate razloga za brigu. U noći posle ovih izbora ništa neće biti srušeno. Jer ničeg za rušenje više ni nema. Za proteklih osam godina praznovanja demokratije srušeno je sve do temelja – pravosuđe, školstvo, mediji, zdravstveni sistem, državne institucije… sve osim nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu i nelegalnih vikendica bivšeg predsednika države (ne Tadića, onog posle njega) na beogradskom vodoizvorištu.

I srećan nastupajući Democrashy Day svima koji slave.

Peščanik.net, 15.06.2020.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)