Na samom početku moram da istaknem: duboko mi je strana ideja da se iz bilo kojih razloga glasa za Tomislava Nikolića.

Ovo navodim jer se bojim kako mogu biti shvaćene moje primedbe na nedemokratske postupke i praksu Demokratske stranke. Ne mislim tu, ovog puta, na način kako se preko marketinških agencija bliskih DS-u manipulišu i kontrolišu mediji. O tome bi trebalo mnogo temeljnije raspravljati, makar kada prođu ovi izbori. Ne govorim ni o tome kako DS poništava ustavnu podelu na izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast. To je sve poznato.

Danas želim da kažem nešto o poštovanju elementarnih demokratskih procedura u formiranju organa buduće vlasti.

Ovih dana vidimo da se u DS-u, nijednog trenutka, ne pomišlja da je Srpska napredna stranka pobedila na ovim izborima sa najvećim procentom glasova. Ide se čak toliko daleko, da se preko medija insinuira kako su oni, naprotiv, izgubili izbore. Recimo, komentarom na izjave Nikolića o krađi glasova: „Ko gubi ima prava da se ljuti.“

Elementarna demokratska procedura o kojoj govorim, zahtevala bi da se mandat za sastavljanje vlade odmah ponudi SNS-u, dakle stranci koja je pobedila na parlamentarnim izborima. To međutim DS-u ne pada na pamet, jer navodno, gle, oni već unapred znaju da SNS ne može da formira vladu. Zbog toga što „niko sa njima neće“.

Prvo, njima se kao pobednicima mora dati mandat da to pokušaju, pa tek ako nisu u stanju i mandat vrate, onda se mandat može ponuditi nekom drugom. Drugo, ne može se unapred znati, bez obzira na izjave koje sada daju lideri pojedinih stranaka, da niko sa SNS-om ne bi ušao u koaliciju. Između ostalog i zato što se lideri tih stranaka mogu lako predomisliti kada bi jedanput SNS dobio mandat za sastav vlade, i kada bi se ukazala realnija prilika za te lidere da uđu u vlast.

U svakom slučaju, demokratija je procedura. Nepoštovanje te pocedure ne može se pravdati nikakvim apriornim ocenama o tome ko je demokrata a ko nije. Pa se u prvom slučaju procedura poštuje, a u drugom ne.

 
*pseudonim

Peščanik.net, 17.05.2012.