001: Ako vas ovih dana nervira što posedujete hrvatsko državljanstvo a naročito hrvatsku putovnicu sa kojom granice prelazite bezbrižno – nigde ni traga radosti ili adrenalinskog udara zbog činjenice da vam je dozvoljeno da putujete kad vam padne na pamet, u neke zemlje čak i sa osobnom kartom, što avanturu i uzbuđenje pretvara u rutinsku turističku dosadu… savršen je trenutak za hrabru, asketsku odluku. Zahvaljujući odluci srpskog Parlamenta, Svi Srbi Širom Sveta u svečanoj su prilici da zatraže-uzmu-prime-dobiju-nabiju-okite se srpskim državljanstvom i budućim veličanstvenim srpskim pasošem, bez da izgube pravo na nekakve američke ili evropske dokumente; Srbija će tako, preko noći, očekuje se, dobiti nekoliko desetina stotina novih žitelja, ne samo The Serbs, jer je u demografskom transu Skupština dozvolila i pripadnicima “drugih naroda” da postanu državljani Srbije i nesebično koriste mnogobrojne beneficije u kojima se od blagostanja godinama davimo.

Pored slobode žednih Hrvata koji će u kilometarskim redovima čekati na ćirilični dokument pripadnosti Nebeskom Narodu – sve patriotske nade uprte su u Srbe iz Crne Gore; naime, neposredan povod da Srbija iz čista mira menja zakon o državljanstvu upravo je njen državni razvod sa Crnom Gorom i želja da se ugodi zahtevima novostvorene srpske dijaspore u samostalnoj Crnoj Gori, a da se istovremeno osvetnički udari šamar crnogorskim vlastima koje su se usudile da napuste Srbiju kad joj je najteže! Činjenica da se zvaničnicima Crne Gore uopšte nije razgovaralo o ovakvom Zakonu koji – makar po teoriji – mora da ima saglasnost susedne države, svedoči o mentalnom rasulu vladajuće koalicije kojom bezbrižno komanduje dr. Vojislav Koštunica. Njegova “zaštita” Srba u Crnoj Gori – svodi se na polni odnos s tamošnjim ekstremnim srpskim strankama koje još veruju da je Referendum o samostalnosti privremen i da će, koliko sutra, ta strašna istorijska greška biti ispravljena, čim osvetoljubivi Voja digne vojsku i povrati ono što je uvek bilo srpsko!

Upravo iz tih erotskih razloga, zvanična Srbija više ne razgovara sa Crnom Gorom. Uzeli su nam srpsko more, mučili nesrećnog Filareta koji se tokom štrajka glađu ugojio svega dva kila, kinje rodoljubive Srbe kojima zabranjuju ustavno pravo da sa šubarom i kamom šetaju rivom, ne sviđa im se što će svi Srbi imati isti pasoš s kojim će u matici dokazivati svoju turističku veličinu jer s njim ne mogu u inostranstvo, sem ako u redovima ispred ambasada ne provedu nekoliko meseci, prežive ispitivanje pod reflektorima i kao taoce u ambasadama ostave svoje bližnje, dok se eventualno ne vrate!

Zahvaljujući Velikim Srbima iz severne Crne Gore, svaki Hrvat je sad vlasnik lične dileme: ostati Hrvatom ili postati Srbinom? Mislite o tome!


002:
Kao državljanin Srbije, recimo, bili biste odmah uključeni u odbranu srpskog Kosova! Po čitav dan, sa svih strana, slušali biste ugodne, ohrabrujuće priče kako će Kosovo ostati u Srbiji, imali biste i priliku da se već 7. oktobra na ulicama Novog Sada pridružite patriotsko-fašističkom maršu za “jedinstvo Srbije” koji organizuju lokalni nacisti iz “Nacionalnog stroja” pod vođstvom izvesnog Gorana Davidovića čiji je nadimak, prirodno, Firer.

Budući da je 7. 10. rođen Heinrich Himmler ali i Vladimir Putin – ostalo je nejasno čiji će se rođendan na ulicama radikalskog Novog Sada u maršu “Nacionalnog stroja” zapravo slaviti, kad su ovdašnji gestapovci u srcu raspolućeni: mio im je praktični Himmler, ali ništa manje još praktičniji Putin, najnovija srpska majka! Novi miljenik ovdašnjih tabloida Firer Davidović – nedavno osuđen na godinu dana zatvora zbog prošlogodišnjeg upada na antifašističku tribinu i maltretiranje prisutnih, ali na slobodi dok jednog dalekog dana presuda ne bude izvršna, ako se to upšte dogodi – posegao je za tradicionalnim obrazloženjem da ne priznaje nijednu presudu u “procesima koje vode osvedočeni srbomrsci”; najavio je da uskoro osniva stranku čiji će zadatak biti da se pokaže ljudima da je nacionalizam “nešto lepo i uzvišeno” i da će se deo tog pokaznog repertoara valjati novosadskim ulicama za vreme “obeležavanje Njegovog rođendana”.

Glupo hrvatsko pitanje od građanina koji odbija da uzme srpsko državljanstvo: “A zašto policija ne zabrani neonacistički skup?” odbija se od visprenih srpskih odgovora da je u pitanju “demokratski skup”, da ovakve događaje “valja ignorisati”, da “svako ima pravo da iskaže svoj stav”, da se radi o “patriotskom maršu”, da nikako ne treba “izazivati sukobe”, da je skup “uredno prijavljen i registrovan”, da valja okrenuti glavu i ne baviti se “marginalnim grupama”, ukratko – da se pravimo blesavi i budemo “iznad toga”.

Već poznato: čitava Srbija “bila je iznad” Srebrenice, logora u Prijedoru, bombardovanja Sarajeva i Dubrovnika, razaranja Vukovara, što bismo se bavili “marginalnim stvarima” kao što su masakri ili zločini ili klanja ili nacistički marševi. Zar nije ugodnije da tog istog 7. 10. krenemo na koncert grupe Muse u beogradsku Arenu ili u Centar “Sava” gde nas čeka Bryan Ferry? I otkud fašizam u Srbiji? To Vojislav Koštunica, okrutni branilac ljudskih prava, nikad ne bi dozvolio!


003:
Onaj nervozni Hrvat koji još vaga šta će mu dobrog doneti srpsko državljanstvo, nikako ne sme da se uplaši kad se fašizam useli u srpsku Skupštinu. Kako to prefinjeno-primitivno izgleda, čulo se od Marka Jakšića, poslanika iz redova Koštuničine stranke; iznerviran izlaganjem Vladana Batića (LDP) koji se neoprezno interesovao za milijarde nestale u kosovskoj crnoj rupi – Jakšić, jedan od ljudi koji na severnom Kosovu važi za poslovnog euro-patriotu, poručio je Batiću da na Odbor donosi “ciganski, romski mentalitet”. Ovakav raskošni rasizam kao prethodnica Firerovog mitinga u Novom Sadu – naišao je na dostojanstvenu šutnju čelnika DSS, ali i na zgražavanje LDP poslanika koji su već idućeg dana, u Skupštini, podsetili javnost na poremećenog Jakšića.

Usred rasprave koja je ličila na najlepše borbene veštine u nekadašnjim sportskim susretima bratskih, susedskih država Srbije i Hrvatske – odjednom se javio pomahnitali Jakšić da objasni šta se juče dogodilo i da se, kao što je naglasio, izvini. Kako je to legendarni Jakšić učinio – ulazi u udžbenike u lekciji “izvinjenje”: “Na sednici Odbora za Kosovo imao sam prilike da u jednom žestokom razgovoru za gospodina Batića kažem da ima ciganski mentalitet. Ja ovom prilikom hoću da se izvinem pre svega pripadnicima romskog naroda, Romima, ali sam tu mislio na Ciganina kao osobenu, karakternu osobinu gospodina Batića. Batić mentalitetom, pristupom i nastupom vređa, napada, ne izvršava svoje fiziološke potrebe kući, nego dođe u ovaj sveti i časni dom i urinira po svima nama”, rekao je Jakšić.

Za ovo intelektualno izvinjenje, Jakšić – inače jedan od likova iz srpske delegacije za pregovore o Kosovu – surovo je kažnjen: opomenom!

U trenucima kad je Vladan Batić odgovarao kosovskom fašisti (“Očito da je Jakšić smatrao da je vrhunska uvreda da nekome kaže da je Rom ili Ciganin. Zaista je najstrašnije što će nas taj čovek predstavljati u nekim pregovorima”), Televizija je u dva navrata – kako bi zaštitila gledaoce – prekidala prenos iz Skupštine: prvo operom, a zatim trkom Formule 1.

Da se slučajno Davidović ne naljuti. Firer je to!

 
Feral Tribune, 25.09.2007.

Peščanik.net, 25.09.2007.