Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

>Ne, u pravu ste, šlajm nije diskretan uopšte – pljuvanje je javno i to ne onako ovlaš, kao da se zapljunu za žmurke, nego hrknu iz sve snage i zalepe šlajmaru da se sve puši. Ako je išta, šlajm je diskrecioni – samo jedna klasa ima pravo da ga zavaljuje kome stigne i kome hoće, čak i jedni drugima, osim, naravno, višoj klasi – plemstvu i vladajućoj porodici.

A nisu baš ni buržoazija, bar ne u onom nekadašnjem smislu, jer su prvo stekli privilegije (po partijskoj liniji) pa tek onda diplome, položaje, funkcije, pare, umesto obrnuto. Tako da verovatnije pričamo o nediskretnom šljamu ali neka naslov ipak ostane zato što ovo jeste priča o šlajmu. I izvinite ako ste gadljivi. Jer sledi baš gadan deo. Ujedno i najlepši.

Naime – politička, medijska a samim tim i finansijska elita je sebe dovela u poziciju da sad poliže sve što je popljuvala. Rečima njenog idejnog tvorca, haškog osuđenika za ratne zločine netom odlikovanog crkvenim ordenom, „da pojede sve što je izasrala“. (Izvinite na izrazu ali nemojte sad da ste gadljivi, osim toga videli ste disklejmer, što reče sadašnji idejni vođa.)

Najavu da će sve popljuvano morati da bude polizano dao je predsednik Srbije, kao što obično u svojim subotnjim obraćanjima najavljuje pljuvačine koje potom uslede u njemu podatnim medijima. Da će ovoga puta biti drugačije videlo se čim je počeo sa pesmom Zidareva ljubav. „Armaturu čupaš iz temelja sreće“, maltene je zapevao evropskim izaslanicima koji su mu izgleda poručili da je deset godina halapljivih krađa i sklanjanja para na sigurno sasvim dovoljna naknada za ono što mora da bude isporučeno. Niste bili gadljivi na pare, rekli su, nemoj sad da ste gadljivi na lizanje. Nova armatura u međususedskim odnosima, a ne vrbov klin kao do sada. Jer nema ko da se buni – buržoazija neće da ne bi izgubila privilegije, nadobudna „nacionalno osvešćena“ opozicija takođe neće jer se nada istim takvim privilegijama.

Naravno da nam je predsednik Srbije to preneo drugim rečima. I drugim znakovima interpunkcije. Umesto dosadašnjih tačka i znak uzvika, dobili smo tri tačke. Umesto Ne dam paradu! i Ne dam Gazivode! – nastaviće se i Prajd i pregovori sa Kosovom. I okončaće se pristankom. Predsednik Srbije je postao popustljiv jer se iznenada setio da u familiji ima nekog („Ana, je l’ smem da kažem: homoseksualca?“). Biće da u porodici ima i nekog Ana je l’ smem da kažem proizvođača marihuane budući da je prema jednom takvom, najvećem takvom, još ranije pokazao razumevanje. Sad još samo da se seti i nekog Albanca sa Kosova u familiji pa da se razilazimo.

Peščanik.net, 12.09.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)