teniska loptica
Foto: Rade Vilimonović

Vulin je primio Đokovića u zgradi MUP-a, gde je šampion stigao na sopstvenu odgovornost.

Poseta je protekla u srdačnoj atmosferi i pokušajima uzajamnog razumevanja.

Čak i kod Vulina Đoković je pokazao koliko je veliki, trudeći se da razume ministra.

Na sastanku je bilo reči.

Treba posvetiti više pažnje mnogim problemima u daljem razvoju sporta, a naročito Vulina.

Vulin je sa svoje strane, i pored složenih obaveza, pokazao izuzetno poznavanje Đokovića.

Šampion je zadivljen fizičkim stanjem policije, koje je neuporedivo bolje nego kod naroda.

Vulin je istakao da bez vrhunskog sporta policajci ne bi mogli tako efikasno da biju Beograđane ispred Skupštine.

Moramo ulagati još više u specijalne snage, koje su u tom obračunu sa narodom pokazale najveću efikasnost, rekao je ministar Vulin.

Policiju niko ne sme da bije, rekao je Đoković. Ona je uvek uz narod.

Istakao je da su ga u tim događajima najviše fascinirali konji i suzavac, ali i narod je pokazao zavidne trkačke sposobnosti u bežanju. Svaka čast mom narodu, ponosan sam zbog toga kakve batine može da podnese.

Tenis je važna stvar za razvoj nacije. Zato je šef sa onim Nemcem Tenisom, koji se i zove kao tenis, i sklopio dogovor oko nabavke svinja, pohvalio se Vulin.

Nije to taj tenis, rekao je Đoković. Sport je oblast u koju treba neprestano ulagati.

Kako da ne, rekao je Vulin, vidite šta šef radi sa fudbalom… Od rane mladosti je tamo kao huligan, sve dok nije okačio kopačke o ekser. Ali, još ume da šutne.

Sport doprinosi pravilnom razvoju dece i afirmaciji omladine u Srbiji i svetu, rekao je Đoković. Eno ga gospodin Palma, na primer. On je kao dete bio jako kržljav…

Kako da ne, potvrdio je Vulin. Naša vlast sa Vesićem gradi kuće u svakom parku i seče nepotrebno drveće na radost naše dece. Pod mudrim nadzorom našeg Vesića, koji radi pod još mudrijim nadzorom našeg vladara.

A, imao sam čast da se sretnem sa gospodinom Vesićem, rekao je Đoković. Simpatičan mladić.

Vulin je istakao da je bavljenje sportom značajno, posebno za mlade, i da doprinosi tome da deca ne odrastaju „na ulici“, već da u ranoj mladosti imaju određene navijačke grupe, kroz koje će se usmeravati u skladu sa svojim najboljim potencijalima.

Đoković se složio da je takva omladina naša budućnost, jer drugu omladinu i nemamo.

Vulin je izrazio uverenje da će grupe koje se fizički odgajaju pod kontrolom vlasti, i dalje imati najbolju fizičku kondiciju, i biti zaštita narodne države od gramzive opozicije. Izrazio je žaljenje što se ranije nije priključio njima, jer bi možda izgradio bolji fizički status.

Ma nema veze, rekao mu je Đoković, kakav si takav si. Niko nije savršen, priroda radi svoje.

Vulin je želeo da pita Đokovića šta je to kik-servis, mada više voli over drajv. A naročito drajv volej i spin.

Tokom razgovora, Đoković je u sali ministarstva demonstrirao dvoručnu bekhend dijagonalu i forhend paralelu.

U prostoriju je odmah upala grupa za borbu protiv demonstracija, pa ih je ministar nagrdio: „Marš napolje, bando pokvarena!“

Ministar policije je naglasio da u svemu što radimo, predsednik mora da bude inspiracija, pa i putokaz. Uključujući ćevape, koje poslednjih dana ne ispušta iz usta.

Đoković je naglasio striktno poštovanje svoje veganske filozofije, podsećajući da je zbog toga pre dve godine odbio niške ćevape.

Vulin se interesovao voli li šampion ribu.

Ribu dobijam samo na turnirima, ali mi se Jelena ljuti, istakao je Đoković.

Ministra je interesovao odnos Đokovića prema Hrvatima, kao nacionalnoj manjini u Srpskom svetu.

Za mene su svi ljudi na svetu isti, istakao je Đoković.

Ja ne mogu da smislim Hrvate i Šiptare, miroljubivo je naglasio ministar Vulin. Ali ih trpim.

Šampiona je zanimalo ko od elite igra tenis.

Svi uzimaju reket, rekao je ministar, ali nemamo dovoljno lopata.

Lopti?

Da, to.

Naš Vladimir Đukanović je za vas rekao da ste idiot i psihopata, rekao je ministar. Kad ste ono navijali za Hrvatsku protiv Rusije.

Đokovića je interesovalo ko je taj Đukanović.

Najbolji šefov drug, istakao je Vulin. Ja mislim kao šef, koji ne voli Hrvate i Šiptare, ali voli vas, a ne kao Đukanović, koji voli samo šefa. Hoću da se izvinim zbog toga, ali ne smem, volim obojicu.

Mogao bih da odigram jedan set tenisa protiv predsednika, izrazio je svoju želju Đoković.

Mislim da on nema vremena za čitav set. Ali, moglo bi na penale.

Peščanik.net, 21.05.2021.


The following two tabs change content below.
Ljubodrag Stojadinović (1947, Niš), gde se školovao do velike mature u gimnaziji „Svetozar Marković“. Studirao u Skoplju, i magistrirao na Institutu za sociološka i političko pravna istraživanja, odsek za masovne komunikacije i informisanje u globalnom društvu (Univerzitet Kiril i Metodi 1987). Završio visoke vojne škole i službovao u mnogim garnizonima bivše Jugoslavije, kao profesionalni oficir. Zbog javnog sukoba sa političkim i vojnim vrhom tadašnjeg oblika Jugoslavije, i radikalskim liderima i zbog delikta mišljenja – odlukom vojnodisciplinskog suda od 1. marta 1995. kažnjen gubitkom službe u činu pukovnika. Bio je komentator i urednik u Narodnoj Armiji, Ošišanom ježu, Glasu javnosti, NIN-u i Politici. Objavljivao priče i književne eseje u Beogradskom književnom časopisu, Poljima i Gradini. Dobitnik više novinarskih nagrada, i nagrada za književno stvaralaštvo, i učesnik u više književnih projekata. Nosilac je najvišeg srpskog odlikovanja za satiru, Zlatni jež. Zastupljen u više domaćih i stranih antologija kratkih i satiričnih priča. Prevođen na više jezika. Objavio: Klavir pun čvaraka, Nojev izbor, Više od igre (zbirke satiričnih priča); Muzej starih cokula (zbirka vojničkih priča); Film, Krivolak i Lakši oblik smrti (romani); Ratko Mladić: Između mita i Haga, Život posle kraja, General sunce (publicističke knjige); Jana na Zvezdari (priče za decu); Masovno komuniciranje, izvori i recipijenti dezinformacije u globalnom sistemu (zbirka tekstova o komunikacijama). Zastupljen u Enciklopediji Niša, tom za kulturu (književnost). Za Peščanik piše od 2016. godine. U decembru 2021. izbor tih tekstova je objavljen u knjizi „Oči slepog vođe“.

Latest posts by Ljubodrag Stojadinović (see all)