Fotografije čitateljki, Iva Kežić

Fotografije čitateljki, Iva Kežić

Ne, ovo nije priča o plagiranim doktoratima i rektoru cirkuzantu, izvinite ako sam vas zavela naslovom. Ali jeste o tituli doktora. I jeste o cirkusu.

Ono što se nekada zvalo ”pustiti buvu” i ”ubaciti nekome bubu u uho” sad se pomodno zove – spinovanje. I ima i počasnu titulu – doktor. Jer, priznaćete, mnogo bolje zvuči da ste spin doktor nego – puštač buva. Puštač buva zvuči kao neko ko radi u cirkusu, neko ko ima tačku sa dresiranim buvama na primer. Za razliku od njega, spin doktor zvuči gospodski, učeno. Taj zasigurno ne radi u cirkusu. U svakom slučaju, ne radi pod cirkuskom šatrom. On samo – pravi cirkus. I ne dresira buve nego ljude. Dresira ih da misle ono što on želi da oni misle.

A sada su inostrani spin doktori dovedeni i da dresiraju našu vlast. Ali ne da je dresiraju šta da misli, jer naša vlast je autokefalna i na nju niko ne sme da utiče, ma ni da pomisli da bi da utiče, nego da je dresiraju kako da ona dresira našu javnost. Kao da vlast sve drugo zna pa joj samo još to fali da nauči i kao da istina nije suprotna – da ne zna baš mnogo i da samo to ne bi smela da nauči.

Ali, šta je tu je. Kako nas je Danas izvestio, a kako je njih pod pritiskom izvestila Vlada – Evropska unija i Ujedinjeni arapski emirati plaćaju kurseve na kojima se naša vlast obučava da bude bolja u odnosima sa javnošću.

I to bi mogla biti jako dobra vest za sve nas. Ako bi, na primer, naša vlast naučila da se ne breca na novinare, da ne pljuje po svemu što nije sama rekla ili uradila, da ne bljuje vatru na svakog ko radi po zakonu, ali ne i po njenoj volji… to bi bilo dobro i za odnose sa javnošću, ali i za odnose u javnosti.

Takođe bi po sve nas bilo dobro i ako bi našeg premijera odučili od toga da ama baš svakom sa kim se susretne kaže kako ”naš narod mora više da radi”, i da pri tom ne misli da nam treba povećanje zaposlenosti nego – smanjenje lenjosti. Jer, dobri odnosi sa inostranom javnošću se ne grade tako što građane predstavljaš kao neradnike koji vole da hvataju krivinu. Niti se slika o sebi kao dobrom državniku formira tako što ćeš se predstavljati kao odličan vladar jedne loše nacije (to je kao da tvrdiš da si sjajan vojskovođa, samo ti je vojska u totalnom rasulu). Jednostavno, to se tako ne radi. Kako znam? Pa, ako ništa drugo, znam po tome što to ne rade vođe drugih država. Nijedan od njih ne ide okolo da ogovara sopstvene građane. Naprotiv. U najgorem slučaju reći će da postoje ”izazovi” (nikako ”problemi”) sa kojima se njegova nacija suočava.

Ali, pitanje je da li obuka koju vlast sada pohađa služi tome da se izgrade dobri odnosi u javnosti i sa javnošću pa da nam svima bude bolje ili pohađa kurseve iz kojih treba da nauči samo – kako da njoj bude bolje?

Da je podučavaju pravi doktori, možda bi i bilo neke dileme, ovako, sa spin doktorima, pre će biti da nam se sprema ona čuvena ”promena svesti”. Naše, naravno. Svest ove vlasti, kao što znamo, niko ne sme ni da pomisli da bi je menjao. Ali zato naša, glasačka svest, mora biti izložena manipulacijama, pardon, promenama. Da ne bismo pitali ni ko nije dobro radio svoj posao ni ko se najviše obrukao radeći svoj posao. A ako neko i bude pitao, bar će svi znati da on to samo nešto spinuje protiv ove vlasti.

Peščanik.net, 09.02.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)