Foto: Pixabay/Wikimedia Commons
Foto: Pixabay/Wikimedia Commons

Pošto nas je godinama ubeđivao da su vetrenjače sve do jedne zapravo opasne ale i aždaje koje on pobeđuje levom rukom, sada, kada je pobedio u prvom krugu – doduše, zahvaljujući i tome što se njegov verni Sančo Pansa nije kandidovao na predsedničkim izborima a presešće mu to što na republičkim i gradskim jeste – predsednik Srbije je najavio da će da proguta žabu. Što je velika novina jer je cirkus koji je do sada vodio imao samo gutače vatre, gutače slova i slogova, premetače slogova…

Novost je i to što će donkihotići sada u cirkusu, čuj mene, parlamentu, umesto opozicionara kojih nije bilo ni u skupštini ni na medijima a na koje su neprekidno bljuvali vatru, imati stvarne vetrenjače, čuj mene, ljude.

Ali je ipak najveća novost to što, budući da u beogradskom parlamentu trenutno nema nikakve većine, večiti zamenik gradonačelnika ne zna hoće li i kome biti štitonoša.

No, vratimo se na žabu (bljak!). Da li je u pitanju donkihotovska žaba, odnosno da li će predsednik Srbije progutati na primer punjene lignje a nama objasniti da su to bile Đinđićeve žive žabe od kojih najveću treba progutati prvu? Da li pod gutanjem žabe misli samo na razgovor sa predsednikom najjače opozicione liste? Ili na zavrtanje ušiju kojim prete i sa zapada i sa istoka – doduše, rekao je da ga je predsednik Rusije zvao samo da mu podnese raport sa bojnog polja, ali đavo bi ga znao šta se iza brda zvanog Hill valja.

Ili je pod žabama mislio na nas? Pa, kuva nas deceniju na tihoj vatri a mi još nikako da iskočimo iz lonca. Je li procenio da smo al dente? Odavno nas je uzeo na zub, možda sad procenjuje da smo kuvani i pečeni da progutamo sve njegove planove?

Ali, koji su mu planovi? Za želje znamo – kao i onaj Don Kihot, i ovaj žudi za slavom i veličinom. Samo što je onaj bio pod uticajem čitanja viteških romana a ovaj je pod uticajem neke druge, ponajmanje viteške literature, da ne kažem radikalske.

I finalno – onaj je od medija imao samo Sanča Pansu, ovaj još uvek ima onolike medije koji će od lignje napraviti žabu, od žabe vetrenjaču, od vetrenjače zmaja, od zmaja… Pa od zmaja vitezove, od muve magarca, od desničara nacionalnu opasnost (a on im obezbeđivao i medijski i radni prostor, čak i prostorije kancelarije za KiM), od izbora rat do istrebljenja, od rata profit. Od nas budale.

Peščanik.net, 11.04.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)