Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Kad neko nema mogućnosti da vam odgovori to nit je demokratski nit je fer, ako nekoga hoćete da satrete kažite tako… rekao je predsednik Srbije u gostovanju na televiziji u kojem je, kao što i inače radi u svim javnim nastupima, satirao svakog ko takođe nije bio prisutan a pao mu je na pamet ili ga je voditeljka uslužno nabacila sagovorniku na volej. A ako je nesreće pa osoba koju predsednik Srbije „hoće da satre“ slučajno i bude prisutna, on se preko svojih asistenata prvo postara da joj se oduzme mikrofon, to jest „mogućnost da odgovori“, pa krene svoju uvežbanu tiradu u koju povremenu ubaci i neki novitet kao što je „ko vas je naučio da cokćete?” (jer je coktanje valjda vid specijalnog psihološkog rata protiv Srbije).

Dobro, znamo da mu nije potreban nikakav poseban povod za držanje lekcija o demokratiji, pristojnosti i lepim manirima, ali je ipak neobično da mu je za ovu konkretnu zamerku „nije fer što mi niste dali mogućnost da vam odgovorim pa ću to morati da učinim hiljadu puta“ poslužila TV emisija koja baš i započinje saopštenjem da je uredno pozvan i uredno odbio gostovanje. I mada jeste bila o njemu, kao što je uostalom sve i inače o njemu (zaboga, ovde čak i u sportskim vestima prvo saznamo da je on čestitao pa tek onda koji je bio rezultat) nimalo nije ličila na njega jer – sastojala se od dokumentovanih dokaza.

Ali koga briga za dokaze. Oni čak ni u našim sudovima nemaju baš neku težinu. Pa ako je jedna obična prazna stolica u studiju mogla da se u prepričavanjima njegovih medijskih saboraca sama od sebe premetne u električnu stolicu na kojoj je izvršeno javno pogubljenje predsednika Srbije, zašto ne bi i novinski članak – koji se pojavio posle samoinicijativne izjave da su mu usne na majku a ne na tamo nekog (za koga je tamo neko nekad na nekom internet portalu napisao da mu je biološki otac što inače većina gledalaca nikada nije ni videla) – odjednom premetnuo u uzrok svih zala koja se spremaju čitavoj (biološkoj) porodici? Nije to kao da je hronološki redosled bitan pa da je važno što je prvo predsednik Srbije rekao ko mu nije otac, a tek onda novine objavile tekst o tom čoveku, pa zatim svi iz vlasti navalili na sve koji nisu vlast. Da ih satru bez mogućnosti da odgovore.

Zamislite šta bi tek bilo da predsednik Srbije nije na vreme upozorio da je takvo ponašanje nedemokratsko i nefer. Ili da, ne daj bože, nije predsednik svih građana nego tek samo jedan od zvaničnih nosilaca izbornih lista.

Peščanik.net, 06.11.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)