Socijalisti su predložili Tadića za premijera. Kakvu bi politiku vodila vlada kojom bi predsedavao Boris Tadić? Otprilike istu kakvu je vodila u prethodne četiri godine. To je politika za koju su birači kaznili Tadića na nedavno okončanim izborima. Ako demokrate odluče da naprave koaliciju sa socijalistima, a Boris Tadić prihvati mesto predsednika vlade, demokrate će nastaviti da gube popularnost, a socijalisti će nastaviti da je uvećavaju. Na narednim izborima SPS i DS će imati (najmanje) ujednačen rezultat.

Ako ne može Tadić, premijer može da bude Dragan Đilas, tvrde socijalisti. Tada bi rezultati na narednim izborima verovatno bili drugačiji. Ali da bi Đilas preuzeo to mesto, neophodno je da se Tadić povuče. I ne samo to: neophodno sa svojim povlačenjem u stranci napravi prostor za Đilasa. Ako Đilas prihvati da bude premijer u vladi u kojoj sede Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Jelena Trivan i njihovi klonovi, a Tadić ostane da bude predsednik stranke, moraće da se ponaša kao Mirko Cvetković, ili da uđe u sukob sa Tadićem, zahtevajući da mu da odrešene ruke. Pod takvim okolnostima, Đilasu se više isplati da se drži svog obećanja i ostane gradonačelnik Beograda.

Povlačenje Tadića izgleda nije moguće (barem ne u ovom trenutku). Socijalisti to znaju, i perfidno nude mesto premijera upravo njemu. Ako je među demokratama ostalo nešto kolektivne racionalnosti zamoliće Tadića da se povuče; ako to nije moguće, onda je najbolje bilo da se zahvale socijalistima na pozivu i prepuste celu stvar socijalistima i naprednjacima.

(Samo, u tom slučaju Đilas više ne bi mogao da bude gradonačelnik, jer će naprednjaci od socijalista zahtevati da mu urade isto ono što je on uradio njima 2008. godine.)

Blog Dušana Pavlovića, 23.05.2012.

Peščanik.net, 23.05.2012.