There’s Something About Mary

There’s Something About Mary

Odgovor Vesni Pešić na tekst Ćebovanje javnosti

Vesna Pešić ponovo kritikuje DJB jer je insistirao na jednom zajedničkom kandidatu opozicije i sada ističe svog kandidata za izbore (pogledati predlog ovde).

DJB je sve vreme imao svog kandidata, ali je očigledno napravio grešku što ga na vreme nije kanidovao, jer je mislio da će sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem uspeti da se dogovori oko jednog zajedničkog. Pošto su Jeremić i Janković odbili dogovor oko jednog zajedničkog kandidata, hajde da tu ideju ostavimo po strani.

Da li je sada bolje da ima samo dva ili više od dva kandidata opozicije? Vesna Pešić tvrdi da je potrebno imati baš dva. Razlog? Pa svi dodatni kandidati oduzimaju glasove toj dvojici, jer rasparčavaju njihovo biračko telo. Dakle, ako je, recimo, opoziciono biračko telo 100, umesto da dva kandidata raspodele nekako tih 100 na, recimo 55:45, sada će prvi dobiti, recimo, 45, drugi 35, a treći 20. Drugim rečima, svaki naredni kandidat smanjuje udeo koji su ova dvojica već “rezervisali” time što su se ranije prijavili za trku.

Ovo je nerazumevanje centralnog problema ovih izbora. Nije problem u tome kako da se već motivisano biračko telo raspodeli među dva ili više opozicionih kandidata, već kako motivisati apatične birače – to su oni koji neće glasati ni za jednog od ova dva kandidata – da uopšte izađu na birališta i glasaju. Problem je kako da se opoziciono biračko telo uveća. Navešću tri primera da bi se ovo razumelo.

(1) Zamislite da se Boško Obradović povuče iz izborne trke. Šta bi se desilo sa njegovim biračkim telom? Razume se, jedan deo bi glasao za nekog drugog opozicionog kandidata. Ali jedan značajan deo ne bi uopšte glasao, jer je politika Dveri u oštroj suprotnosti sa politikama ostalih kandidata. Ta činjenica bi se potom odrazila na ukupnu izlaznost, koja bi bila niža. Dakle, dobro je da kandidat Dveri kao treći kandidat pored ostale dvojice ostaje u trci, jer se time povećava ukupna izlaznost u 1. krugu.

(2) Zamislite da se za mesto predsednika kandiduje Ljubiša Preletačević Beli (osvojio 20 odsto na lokanim izborima u Mladenovcu u aprilu 2016). To bi takođe imalo pozitivan uticaj na ukupnu izlaznost. Glasači Belog su opozicioni razočarani glasači i apstinenti koji glasanjem ismevaju celokupnu političku scenu. Ako Beli ne učestvuje, ogroman deo njih neće uopšte glasati, čime će izlaznost biti manja. (Razume se, možda Vesna Pešić i dalje želi da se drži svog uverenja iz jednog ranijeg teksta u kome je tvrdila da su glasači Belog u Mladenovcu zapravo glasači SNS-a, koji će svakako na predsedničkim izborima glasati za Vučića.) Dakle, bilo bi dobro da se i Beli kandiduje kao četvrti kandidat, jer time povećava ukupnu izlaznost u 1. krugu.

(3) Slično je i sa biračkim telom DJB. Jedna trećina DJB glasača ne želi da glasa ni za Jeremića, ni za Jankovića. Ovo nije nikakvo nagađanje. To nam je pokazalo istraživanje koje smo radili među našim simpatizerima i članovima. Iako su svi glasači DJB opoziciono nastrojeni, značajan deo u Jeremiću i Jankoviću ne vidi dobrog kandidata za borbu protiv Vučića. Ako verujete da je izlaznost važna (u smislu sprečavanja Vučiča da pobedi u 1. krugu), i ove birače treba motivisati da izađu na birališta u 1. krugu. Dakle, dobro je da i DJB kandiduje petog opoizicionog kandidata jer time ne smanjuje, već uvećava ukupnu izlaznost u 1. krugu.

Razume se, ako ne smatrate da je izlaznost na ovim izborima važna, već da je cilj da se obezbedi određen broj glasova nekom posebnom kandidatu, možete i dalje da insistirate na tome da su baš dva kandidata idealan broj za opoziciju. To je potpuno u redu. Samo to onda treba jasno reći.

***

Insistiranje na tome da je baš 2 idealan broj za broj kandidata opozicije podsetilo me na scenu iz komedije There’s Something About Mary (1998) u kojoj autostoper (Harland Viliams) ubeđuje glavnog glumca (Ben Stiler) kako je video za vežbanje u trajanju od 7 minuta idealan, jer traje kraće od istog videa od 8 minuta. (Logično, kupovinom videa od 7 minuta vežbači štede 1 minut tokom vežbanja.) Kada mu Ben Stiler kaže da, koristeći istu logiku, može da se tvrdi da je video od 6 minuta još bolji, jer traje minut kraće od videa od 7 minuta, Vilijams uzbuđeno odgovori: “Ne! Ne! Sedam je idealan broj!”

Prof Dušan Pavlović, potpredsednik pokreta Dosta je bilo

Peščanik.net, 02.03.2017.

Srodni link: Vesna Pešić – Ćebovanje javnosti

IZBORI I PROTESTI 2017.