Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Znam, znam da se kaže šuster mat, mada ne znam kako se tačno piše i znam da znači da ste brzopotezno matirali nekog dunstera, ali – kako se zove kad dunster matira svoju državu?

Kad kažem svoju, mislim na njegov doživljaj vlasti i govorim njegovim rečnikom – njegova Srbija o kojoj samo on odlučuje, njegove pare koje nam deli ili otima, njegov hram svetog Save koji je on ne dovršio nego napravio (pa gde je onda održano opelo ubijenom premijeru, na vračarskoj livadi?)… Njegovi pregovori na kojima ponosno nije ništa potpisao mada lepo piše da je to aneks i automatski postaje deo ranije potpisanih sporazuma.

Pa ipak, predsednik države koji se hvali svojim šahovskim velemajstorstvom – nikako da nam pokaže to svoje umeće. Vadi se da ne može bolje jer stalno igra u iznudici ali pri tom ne zaboravlja da se pohvali „disciplinom i izdržljivošću“ kao da se za to dobijaju poeni. Pa ni u šahu nije poenta u tome da figure najduže ostanu na tabli nego u tome šta rade dok su na njoj.

To što nam sebe predstavlja kao marljivog pešaka (naljutio bi se da kažete: piona) koji će na kraju da se pretvori u kraljicu, nama više liči na kraljicu drame, kako i sam voli sebe da naziva. Eto, čak je i tužio autorke „Vladaoca“ jer su mu povredile „visoko rangirani ugled“. Izgleda da fokus-grupe nisu bile oduševljene pa je tužba ekspresno povučena uz obrazloženje da ju je, tri godine posle emitovanja, a zbog pretrpljene duševne boli, samoinicijativno podneo advokat a ne predsednik Srbije (koji drugima ne dozvoljava ni svoj posao da rade a kamoli njegov).

Osim toga, ako je i iznudica, ko je do takve situacije doveo? Ko povlači poteze, on ili mi? Ko odugovlači, ko nikako da smisli potez, a ako i smisli to je uvek samo reakcija (i u ideološkom smislu) na tuđe poteze? Jedino poluoriginalno je bilo takozvano razgraničenje, mada – očekivati promenu granica kad je mapa već na kosovskoj zastavi… Nije mnogo realistično, zar ne?

I kakav će rezultat biti kad zastavica padne? 5:0, kao kad je sekundant bio nekadašnji direktor kancelarije za KiM, sad ambasador u SAD? Ili više ne važi ono „pogledajte semafor, pogledajte semafor“?

Važno je samo da predsednik Srbije ostane izuzetan. U smislu: izuzet od odgovornosti. I da posle može da napravi rokadu sa budućim premijerom, trenutnim ministrom odbrane, čija je rokada sa premijerkom najavljena još prvog dana. Ili da požuri na premijersko mesto pre roka pa se odmah rotira sa premijerkom, čime bi bio uspostavljen još jedan vaskoliki rekord ove vlasti: prva premijerka lezbejka i prva predsednica Srbije. Pa šta biste više hteli? Kosovo?

Peščanik.net, 20.03.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)