Na skupu nevladinih organizacija “Odgovor građana na nasilje” nije zatražena ostavka Ivice Dačića zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona. Nisu izgovorena imena i prezimena gradskih čelnika i članova Vlade koji su u vreme otkazivanja Parade ponosa u Beogradu doprineli stvaranju atmosfere linča čuvenim stavom –  niko nema pravo da ugrožava druge iznoseći šta radi u svojoj spavaćoj sobi. Umesto toga, učesnici i organizatori protesta poslali su poruku: Za talas nasilja odgovorne su institucije i na njima je da učine sve kako bi se nasilje i diskriminacija iskorenili.

Od vlasti u Srbiji je, dakle, zatraženo da spreči nasilje, diskriminaciju i kršenje ljudskih prava. To znači da je zatraženo da vlast samu sebe spreči u svemu tome. Da stvar bude gora, nosioci vlasti su to i učinili. Juče je održana partijska “Šetnja protiv nasilja”, a u koloni su bili gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Boris Tadić, kao i nekoliko ministara. Njihov udeo u stvaranju okolnosti u kojima je grupa huligana do smrti pretukla čoveka samo zato što je Francuz jeste posredan, ali i neupitan. Međutim, preko podmladaka svojih partija, u šetnji istom trasom koju su zabranili učesnicima Povorke ponosa, oni su uspeli da pređu na stranu žrtava svoje politike. Naravno, sa gradonačelnikom u koloni, nije bilo opasnosti po bezbednost ovih šetača.

Ni okupljanje u Pionirskom parku u organizaciji nevladinih organizacija nije bilo opasno – među okupljenima je bio savetnik Predsednika, Nebojša Krstić. Tako je palo pomirenje na više nivoa i u dva dana su se pomirili Čedomir Jovanović i Dragan Đilas, ministar prosvete Žarko Obradović i pripadnici tvrdog jezgra nevladinog sektora, plus mladi iz Srpskog pokreta obnove. 

Bivši ministar kulture, Voja Brajović, pozdravio je u Pionirskom parku “decu koja su u malom broju došla na ovaj skup”. Pohvalio ih je zato što su – zdrava. Pogrdne reči upućene imaginarnom protivniku, navijačima i huliganima išle su do psovki. Čuli smo i heteroseksualnu pošalicu o tome kako nasilnici završe u zatvoru “zaljubljeni, na istetoviranim mačo grudima”. Grohotni smeh i aplauz. Videla sam jednog gej aktivistu kako na to ukočeno gleda ispred sebe. Dan je bio tmuran. Pionirski park više prazan nego pun.

Od kada je došla na vlast 2008, koalicija ZES, SPS-PUPS-JS nije učinila ništa da se ogradi od onih na koje danas svaljuje svu krivicu za nasilje. U tom smislu, organizacije Srpski narodni pokret 1389 ili Obraz nisu imali razloga da veruju da će ikada odgovarati za svoje aktivnosti. Aktuelna vlast o Kosovu misli isto što i organizacije kojima sada preti zabrana. Stvari stoje slično i kada je u pitanju saradnja sa Hagom. Ili Paradom ponosa. Setimo se kako je vlast tolerisala blokadu grada zbog protesta protiv hapšenja Radovana Karadžića – u organizaciji pokreta 1389. Nit nasilja je zaista sve vreme neprekinuta.

 
Peščanik.net, 03.10.2009.